Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att de kulturfrämjande organ som ersätter Stiftelsen framtidens kultur ska ha ett inkluderande synsätt gentemot olika former av deltagarkultur som lajv och sällskapsspel.
Brädspel och lajv utövas av många gemenskaper runt om i landet som regelbundet samlas för att utöva sin hobby. I Sverige arrangeras konvent och andra större arrangemang som samlar hundratals och ibland tusentals deltagare. På internationella konvent i Europa och Nordamerika kan tiotusentals deltagare samlas för liknande arrangemang.
Lajv är en förlängning av de rollspel som upplevde sin glansperiod under 80- och 90-talen och är en fysisk uttrycksform i kläder och miljö för de som vill involvera fler sinnen i spelandet. Lajv kräver omfattande planering och engagemang, och samtliga deltagare bidrar till helheten i en föreställning där alla agerar skådespelare.
För både brädspel och lajv är ungdomsförbundet Sverok en viktig partner. Med 95 000 medlemmar i 850 anslutna föreningar samlar Sverok de svenska spelhobbyerna med rollspel, brädspel, figurspel, kortspel, datorspel, airsoft och paintball som huvudsakliga verksamheter.
I samband med att medlen för Stiftelsen framtidens kultur upphör, inrättar regeringen en ny modell för att främja nyskapande kultur genom Kulturbryggan. Utifrån förslag i kulturpropositionen inrättas också en analysmyndighet med ansvar att följa och analysera utvecklingen inom kulturområdet. Med den framskjutna roll för barn och unga som uttrycks i kulturpropositionen, blir vikten av inkluderande och nytänkande när det gäller nya uttrycksformer viktigt. Den tidigare stiftelsen bidrog inte enbart med monetära bidrag. En viktig del i stiftelsens uppdrag var också seminarieverksamhet och informationsspridning för att skapa nätverk mellan kulturlivets olika intressenter.
Lajv har haft svårt att bli accepterade som egen kulturform. De flesta bidrag, kontaktpersoner och andra stöttande instanser är uppdelade enligt de kända kulturformerna som musik, teater etc. Denna något fyrkantiga uppdelning hindrar lajv från att få ett bra kontaktnät. Varken utövarna av lajv eller sällskapsspel ska behöva anpassa sin verksamhet efter ramar som satts av definitioner för etablerade kulturformer. Tillsammans ingår dessa verksamheter i en vidare krets som ofta definieras som deltagarkultur. Deltagarkultur har många uttryck och former men saknas i regel när regeringen refererar till Sveriges kulturscener.
I det uppdrag som gavs i den kulturpolitiska propositionen Tid för kultur ingick att lämna förslag på lämplig verksamhetsformer för en långsiktig bidragsgivning till förnyelse och utveckling inom kulturområdet. I uppdraget ingår att upprätta en fungerande ”riskkapitalförsörjning” inom kultursektorn men också att uppsöka nya former av organiserade kulturskapande verksamheter och bredda den samverkan som dessa verksamheter har.
Där tidigare under Stiftelsen framtidens kultur olika deltagarkulturer lyst med sin frånvaro, är det viktigt att Kulturbryggan har ett inkluderande synsätt. En uttalad målsättning från regeringen är också för kulturella och kreativa verksamheter att utveckla långsiktigt goda förutsättningar som entreprenörer i näringslivet och att, som uttryckt i Handlingsplanen för kulturella och kreativa näringar efter propositionen Tid för kultur, utveckla nya samarbeten mellan kultur och näringsliv som kan berika båda parter och bidra till nytänkande.
Både sällskapsspel och lajv som uttryck för deltagarkultur visar prov på detta brobyggande genom sina verksamheter och framträder i sammanhang utanför rikets gränser som mycket framgångsrika.