Motion till riksdagen
2010/11:K422
av Mia Sydow Mölleby m.fl. (V)

Avskaffa monarkin


V520

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att en utredning bör tillsättas för att utreda det svenska statsskicket i syfte att avskaffa monarkin.

Motivering

I år firar ätten Bernadotte 200 år på den svenska tronen. Sverige har alltså under 200 år låtit det högsta ämbetet i landet gå i arv i familjen Bernadotte istället för att vara föremål för demokratiska val. I successionsordningen finns regler för hur tronföljden ska säkras. Där framgår bl.a. vilken religion den person som besätter tronen ska ha. Det framgår också att om tronföljaren gifter sig ska detta godkännas av regeringen.

Att detta är både omodernt och odemokratiskt råder det ingen tvekan om. Successionsordningen tar inte hänsyn till den grundlagsfästa religionsfriheten och inte heller kan den anses vara vare sig jämställd eller demokratisk.

År 2010 har varit ett år som präglats av rojalistisk yra. Förutom 200-årsjubileet har det handlat om ett kronprinsessbröllop av gigantiska mått. Detta till trots har stödet för monarkin nu sjunkit till rekordlåga nivåer. Enligt FSI (Forskningsgruppen för Samhälls- och Informationsstudier) som sedan 1996 mäter stödet för såväl monarkin som kungahuset har stödet aldrig varit lägre än nu. Det är också tydligt att stödet är lägre bland yngre personer än bland äldre varför man också kan förvänta sig ytterligare en sjunkande trend.

Anledningarna till att stödet för såväl monarkin som kungahuset sjunker torde vara flera. Bristen på insyn i hur kungahuset använder de skattepengar som bekostar deras verksamhet är säkert en orsak. Mutbrottsmisstankar mot kronprinsessparet som läggs ner, inte på grund av att misstankarna avskrivs utan på grund av mottagarens ställning är en annan. Det faktum att en stor del av nationalstadsparken i Solna spärras av för allmänheten för att ge plats för bostad åt kronprinsessparet är också mycket ifrågasatt.

Det viktigaste argumentet mot monarki som styrelseskick är dock demokratiaspekterna. Att Sverige låter det högsta ämbetet i landet gå i arv är svårförklarligt ur just ett demokratiperspektiv. All makt ska på riktigt utgå från folket och de val som genomförs ska vara grunden för styret i riket. Därför är det hög tid att tillsätta en utredning som ska ta fram en ny modell för det svenska statsskicket. En sådan utredning bör utgå från att Sverige inte längre ska vara en monarki. Detta ska ges regeringen till känna.

Stockholm den 19 oktober 2010

Mia Sydow Mölleby (V)

Bengt Berg (V)

Marianne Berg (V)

Amineh Kakabaveh (V)

Eva Olofsson (V)

Lena Olsson (V)