Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att en översyn bör göras över hur myndighetsutövning, rådgivning och uppdragsarbete äger rum inom samma myndighet.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att undersöka möjligheten att ge rätt till rättshjälp även i fastighetsdomstolar.1
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att undersöka möjligheten att ta bort uppdragsverksamheten från myndigheternas verksamhetsområde.
1 Yrkande 2 hänvisat till JuU.
Idag utför ibland anställda på våra myndigheter både uppdrag till företag och privatpersoner samtidigt som man sedan utför tillsyn och myndighetsutövning och tar myndighetsbeslut.
Ett tydligt exempel är när Lantmäteriet får i uppdrag av någon att göra en förrättning för att komma åt en annan persons egendom eller användandet av dennes mark.
Sökanden betalar då förrättningsmannens arbetsgivare, Lantmäteriet, för arbetet med att ta fram ett förslag och beslut. Sökanden betalar lantmätaren för arbetet med att besluta både om ingreppets tillåtlighet och om villkoren för intrånget och eventuellt hur mycket intrånget ska kosta för den sökande personen.
När markägaren därefter tillkännages Lantmäteriets beslut har denne ingen rätt till rättshjälp för att bestrida detta utan måste bekosta sitt försvar själv.
Skulle det bli en domstolsförhandling om ärendet får markägaren själv stå för sina kostnader. Dessutom är oftast en kollega till lantmäteripersonen expertdomare i förhandlingarna.
Det är bra att vi kan använda kompetensen hos våra myndigheter till rådgivning och stöd, vilket de också är skyldiga att tillhandahålla enligt förvaltningslagen. Problemen uppstår när samma tjänsteman arbetar mot betalning med en part för att utreda och arbeta fram ett förslag till myndighetsbeslut och sedan sätter sig på myndighetsstolen och fattar beslutet. Oavsett om detta är helt lagligt kan det uppfattas som någon form av jäv, och bara misstanken om detta borde vara nog för att man tydligare delar upp verksamheterna och har tydligare rågångar mellan dessa.
Det är självklart att myndigheternas verksamhet också innebär att de har en rådgivande roll gentemot näringsverksamhet och privatpersoner. Däremot ska man inte sammanblanda myndighet och uppdragsverksamhet.