Motion till riksdagen
2010/11:K383
av Krister Örnfjäder m.fl. (S)

Barns utsatthet i medier


s32001

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge minderåriga ökat skydd mot medial exponering.

Motivering

Barn och ungdomar exponeras alltmer i olika medier. Det kan handla om allt från reality-serier som ”Ensam mamma söker” till undersökande journalistik såsom ”Kalla fakta”. Barn och ungdomar hjälper på bästa sändningstid sina mödrar att hitta en ny man eller berättar om svåra och högst personliga upplevelser. Ofta är det tveksamt om dessa barn och ungdomar själva kan anses mogna att avgöra vilka konsekvenser deras deltagande i programmen får. Barn och ungdomar riskerar därför att fara illa. Eftersom utveckling tyvärr inte verkar gå mot att mediebranschen tar eget ansvar för tillämpandet av pressetiska regler, behöver minderåriga ökat skydd mot medial exponering.

Enligt pressetisk praxis bör medierna iaktta försiktighet vid publiceringar som gäller barn och unga. Denna praxis ställs allt för ofta åt sidan då medierna hävdar att publiceringarna har allmänintresse. Enligt FN:s konvention om barnets rättigheter, artikel 16, får inget barn utsättas för godtyckliga eller olagliga ingripanden i sitt privat- och familjeliv, sitt hem eller sin korrespondens och inte heller för olagliga angrepp på heder och anseende. Barnet har rätt till lagens skydd mot sådana ingripanden eller angrepp.

Men alltför ofta kommer barnets bästa i andra hand. Utgivarnas ansvar brister när man låter barn och ungdomar exponeras så att den personliga integriteten kränks. Minderåriga är särskilt värnlösa i dessa sammanhang eftersom de sällan själva har förmåga att bedöma konsekvenserna av sin medverkan.

I mediernas etiska regler nämns inte att minderåriga ska ha rätt till ett starkare skydd än vuxna. Att medierna har stor frihet inom ramen för tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen är av stor vikt, men med denna frihet följer ett stort ansvar att skydda enskilda barn och unga mot oförskyllt lidande genom publicitet.

Den snabba medieutvecklingen visar att de nuvarande etiska reglerna för medierna är otidsenliga och måste ses över. Således behövs ett regelverk som ger ett tydligare skydd för barn och unga mot medial exponering.

Stockholm den 21 oktober 2010

Krister Örnfjäder (S)

Désirée Liljevall (S)

Håkan Juholt (S)

Lena Hallengren (S)