Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ändring i sekretesslagen.
I det drogförebyggande arbetet framhålls det från politiker, polisen, tullen, kommunen och andra berörda vikten av samverkan och samarbete för att nå framgång. För att detta ska fungera på bästa sätt behövs det ”verktyg”, vilket vi till viss del saknar idag. Ett sådant verktyg skulle kunna vara en form av gruppsekretess. Men nuvarande sekretesslagstiftning lägger hinder i vägen för detta då vi i gruppen har olika grader av sekretess.
Det finns många olika forum för samarbete vad gäller barn och ungdomar i Sverige. I Bromölla kommun finns sedan många år en samverkans grupp – ”Glöden”. I gruppen finns det representanter från socialtjänst, skola, fritid och polisen. I dessa samverkansgrupper upplever vi en mycket stor frustration över de hinder som sekretesslagen medför.
Det är av största vikt att man i dessa sammanhang har en lagstiftning som gör det möjligt att prata med varandra om individer i denna form av samverkansgrupp. Detta skulle vara möjligt om det fanns utrymme för en gemensam gruppsekretess inom ramen för sekretesslagstiftningen. Då ökas möjligheten för olika personalkategorier att ge rätt stöd och hjälp till den enskilde. Det innebär att gruppens medlemmar kan frigöra resurser för att sätta in insatser för att förhindra till exempel missbruk och andra destruktiva beteenden, men också att gruppens medlemmar även i sitt vanliga arbete kan stödja den individ som vid samverkansgruppens möte ansetts vara en riskperson.
I Danmark har man sedan många år arbete med en form som möjliggör detta i det kriminalitetsförebyggande arbetet.
Regeringen borde av nämnda skäl överväga att ändra i sekretesslagstiftningen så att den möjliggör en form av gruppsekretess, vilken till exempel skulle kunna tillåta gruppens medlemmar att skriva under en gruppsekretessförbindelse.