Motion till riksdagen
2010/11:K353
av Thomas Strand (S)

Den romska gruppens situation


s32038

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att den romska gruppens situation måste stärkas.

Motivering

I juli 2010 överlämnade Delegationen för Romska frågor sitt slutbetänkande till regeringen. Därmed upphörde också delegationens arbete. Ansvaret för delar av det arbete som pågick under Delegationen har övertagits av länsstyrelsen i Stockholm.

Det är ett viktigt arbete som delegationen gjort för att samla frågorna kring det Romska folket, men mycket arbete kvarstår. Framförallt för att det Romska folket själva ska kunna arbeta vidare med att bevara minoritetsspråket Romani chib, den Romska kulturen och informationsarbetet för att öka kunskapen hos majoritetsbefolkningen. Den Romska gruppens situation är på många sätt skild från övriga nationella minoriteters och därför är det mycket angeläget att arbetet inte tappar fart. De förslag som delegationen lagt fram bereds enligt budgetpropositionen för närvarnade i regeringskansliet. Det är för det första angeläget att denna beredning görs så skyndsamt som möjligt men också att det finns en samlad kraft som under tiden kan fortsätta att arbeta tillsammans med Romerna för att förbättra deras situation i samhället.

Länsstyrelsen i Stockholm har fått uppdraget att stödja de kommuner som påbörjat ett utvecklingsarbete och att förmedla kontakter med ansvariga myndigheter. Diskrimineringsombudsmannen gör speciella insatser när det gäller diskriminering av romerna. Men ändå riskerar det att bli ett tomrum när delegationen nu slutat. Därför bör det finnas någon myndighet eller utsedd person som har ett helhetsansvar tills dess delegationens förslag är färdigberedda och en permanent lösning kommer tillstånd hur den Romska gruppens intressen ska tillvaratas och hur vi ska kunna leva upp till de konventioner Sverige som land undertecknat.

Stockholm den 26 oktober 2010

Thomas Strand (S)