Motion till riksdagen
2010/11:K351
av Monica Green (S)

Offentlighetsprincipen


s32058

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om offentlighetsprincipen.

Motivering

För att garantera insyn i myndigheternas arbete har Sverige en stark offentlighetsprincip. Den innebär att vem som helst kan begära att få ta del av handlingar på myndigheter – utan att behöva tala om varför eller vem man är. Lagen är en av hörnstenarna i vår demokrati och den svenska modellen, där öppenhet och allt motverkande av korruption är viktiga element.

Offentlighetsprincipen ska garantera öppenhet i det offentliga Sverige och är en viktig del av den svenska modellen. Trots detta lever många myndigheter inte upp till principen. Dessvärre hör det till vanligheten att handläggare på olika myndigheter frågar varför en person vill ha en efterfrågad handling.

Alla handlingar som kommer in till eller skickas ut från myndigheter, exempelvis brev, beslut och utredningar är i princip allmänna och normalt offentliga. Detta gäller dock inte e-post, sms och faxmeddelanden. En begäran som skickas in – exempelvis från en privatperson – ska hanteras ”skyndsamt”. Det innebär normalt samma dag eller någon arbetsdag senare; hög arbetsbelastning eller semester är egentligen inget giltigt skäl till fördröjning.

Insynen i den offentliga verksamheten ska skapa garantier mot maktmissbruk och är ett viktigt redskap för medier att granska myndigheter. Regeringen borde därför begära in redovisning av hur myndigheterna sprider kunskap och kännedom om offentlighetsprincipen och förvaltningslagen bland sina anställda. Myndigheterna borde dessutom på motsvarande sätt redovisa hur de i sitt tillsynsansvar granskar hur myndigheter, kommuner och förvaltningar sprider kunskap om offentlighetsprincipen och förvaltningslagen.

Stockholm den 26 oktober 2010

Monica Green (S)