Motion till riksdagen
2010/11:K333
av Annie Johansson och Per Åsling (C)

Motionsinstrumentet i riksdagen


c393

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för riksdagsstyrelsen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över motionsinstrumentet för att öka effektiviteten i riksdagen.

Motivering

Enligt riksdagens utredningstjänst bifölls 0,25 % av alla behandlade motionsyrkanden under riksdagsåret 2009/10. Under året behandlades 8 793 motionsyrkanden och bara 22 stycken bifölls. Inte en enda motion bifölls i sin helhet. Av den anledningen känns denna motion angelägen trots att även denna kommer att gå samma öde till mötes – nämligen att bli avslagen.

Riksdagens arbetsformer och arbetssätt måste effektiviseras. Vi 349 riksdagsledamöter måste ägna vår dyrbara tid till saker som gör skillnad. Det finns många verktyg att använda inom politiken och idag marknadsförs just motionsinstrumentet som ett. Men det kan knappast ses som effektivt använd arbetstid att skriva motioner, och det är mycket arbetstid som går åt för att få fram det självklara: avslag. 99,75 % av allt motionsarbete var, grovt sett, i onödan föregående riksdagsår. Naturligtvis kan det vara viktigt att motionera för att skapa debatt, för att lyfta en fråga eller för att få uppmärksamhet på hemmaplan. Men om vi ser på motionsinstrumentet resultatinriktat så är det synd att så mycket tid läggs på ett verktyg som möter ett så definitivt avslags-öde.

En motion tar också mycket resurser. Den enskilde ledamoten skriver, motionen ska mallas, motionen ska sorteras per utskott, utskottskanslierna förbereder behandlingen, utskottsmöten, debatt i kammaren, votering – allt för att upprätthålla en fasad att det är genom motionsinstrumentet som svenska riksdagsledamöter påverkar demokratin och lagstiftningen.

Som politiker vill vi nå resultat. Våra väljare vill att vi förändrar. Ändå ägnar vi september och oktober till att skriva enskilda motioner som varken gör till eller ifrån. Det måste vara resultatet som räknas – då finns det andra verktyg att använda. Så länge den nuvarande ordningen finns med att per automatik avslå samtliga motioner är det mest effektivt att arbeta direkt gentemot departementen. Av den anledningen behöver riksdagen se över och utvärdera sina arbetsformer för att skapa största möjliga effektivitet.

Stockholm den 22 oktober 2010

Annie Johansson (C)

Per Åsling (C)