Motion till riksdagen
2010/11:K327
av Andreas Carlson (KD)

Tillskrivna namn på valsedlar


kd600

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda hur tillskrivna namn på valsedlar ska hanteras.

Motivering

För partier som inte anmält sina kandidater kan personröstning ske genom att valfritt namn tillskrivs på valsedeln. I valet 2010 har flera personer fått personröster mot sin vilja.

Möjligheten att skriva till namn på valsedlar är god i de fall där ett parti saknar företrädare, eller har för få kandidater. Genom detta system skapas en möjlighet att lyfta fram en egen kandidat. Det finns flera exempel där de namn som skrivits till på valsedlar har valts in som ordinarie eller ersättare i fullmäktigeförsamlingar. I många kommuner fanns det valsedlar med för få namn på den ursprungliga valsedeln för att räcka till att besätta ledamotsplatser och ersättarplatser i fullmäktigeförsamlingarna.

I Jönköpings län fanns tillskrivna namn för Sverigedemokraterna i alla kommuner utom Aneby. Det fanns också tillskrivna namn i några fall på valsedlar för lokala partier som inte anmält kandidater, t.ex. Mullsjö Framtid.

Även om grundprincipen kan anses vara god, finns en rad exempel där enskilda personer upplever obehag då de förknippas med ett politiskt parti. Därför måste möjligheten att avsäga sig den eller de personröster man fått i ett allmänt val finnas. Möjligheten att tillskriva ett eget valt namn på valsedeln kan i vissa fall användas som en åsiktsyttran riktad mot en enskild person.

Det vore en välkommen åtgärd att det vid presentation av resultatet i protokoll och på webb tydligt markera vilka namn som är tillskrivna. Det vore också lämpligt att den enskilda personen själv kan kräva att det framgår att personen vill avsäga sig personrösten. Har detta skulle kunna ske bör utredas.

Stockholm den 25 oktober 2010

Andreas Carlson (KD)