Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om elektroniska val i Sverige.
I valen 2010 hände det på sina håll att ogiltiga röster räknades med, röster försvann eller att människor upptäckte att de redan blivit avprickade när de kom till vallokalen. I en demokrati ska alla kunna rösta, det är helt grundläggande.
I dagsläget använder vi Internet för bankärenden, kontakt med myndigheter, lämna in deklarationen etc. Det är viktiga och känsliga ärenden. Genom införandet av digitala identifieringstjänster har detta blivit möjligt. Nästa naturliga steg är att även kunna rösta elektroniskt.
Flera experter bedömer att tekniken är tillräckligt god för att e-val skulle kunna genomföras. En viktig aspekt vid elektroniska val är säkerheten så att väljarna litar på att valet går rätt till. Att rösta elektroniskt skulle också kunna innebära att man röstar på en dator i förtidsröstnings- eller vallokal, och inte bara möjligheten att rösta hemifrån. Inte minst på landsbygden men också för äldre och för människor med funktionshinder skulle elektroniska val förenkla hela proceduren. På landsbygden skulle människor kunna slippa att åka flera mil för att rösta eller förtidsrösta – det är alltså en miljövinst också.
I Finland och Estland har man i kommunala val testat elektroniska val. I kommunvalen i Norge nästa år kommer flertalet kommuner att införa e-val. Det är dags att detta införs även i Sverige, åtminstone på prov till en början, t ex i kommunalval eller vid lokala folkomröstningar. Det är viktigt att e-val införs som ett extra alternativ till det traditionella sättet att rösta i en vallokal. I längden kan e-val inte bara förenkla administrationen och kostnaden för valet utan också öka valdeltagandet – och därmed stärka demokratin. Möjligheten att införa e-val i Sverige bör därför ses över.