Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av vallagen
Alla svenska medborgare skall om de fyllt 18 år senast på valdagen ha rätt att rösta. Det framgår av regeringsformen kap 3 § 4: Rösträtt vid val till riksdagen har varje svensk medborgare som är eller någon gång har varit bosatt i riket och har fyllt arton år. Men frågan om någon har rösträtt eller inte avgörs dock av en före valet upprättad röstlängd.
Denna formulering innebär i de flesta fall att en svensk medborgare kan rätta till fel i röstlängden fram till 12 dagar före valdagen. Men här finns en hake. Det som hänt senare än 30 dagar före valdagen får inte ligga till grund för rättelse. För den som sökt medborgarskap men inte hunnit få det förrän efter denna tidsfrist finns inte möjlighet att få rättelse. Detta trots att skälet delvis kan sammanhänga med myndigheters handläggning. På den grunden har nyblivna svenska medborgare nekats rätten att rösta. Detta är ett i mina ögon trist välkomnande av nya medborgare.
Självklart kan man tycka att den enskilde som vill delta i valet har skäl att på ett tidigare stadium uppmärksamma frågan och i god tid söka om medborgarskap. Men uppenbart är det i samband med val många som finner skäl att ta steget och ansöka om medborgarskap. Många kan ha haft rätt att rösta i kommunval tidigare men ser skäl att även delta i riksdagsvalet. Det är trist att det uppenbarligen blir människor som faller på det administrativa målsnöret. De finner sig stå som medborgare och över 18 år – men nekas rätten att rösta därför att de inte återfanns i Skatteverkets folkbokföringsdatabas som svensk medborgare 30 dagar före valet.
Med modern teknik borde det vara möjligt att uppgradera det nu snart 40 år gamla regelverket i denna del. Det borde vara fullt möjligt för den enskilde att söka och få rättelse mycket närmare valet och dessutom för skäl som inträffat senare än 30 dagar före detsamma. Inte minst borde det gälla för nya medborgare.
Detta kan jämföras med svenska medborgare som inte längre är folkbokförda i landet och därmed har att skriftligt till Skatteverket anmäla sin adress. Om den centrala valmyndigheten senast dagen för valdagen tar emot en röst från svensk medborgare som inte längre är folkbokförd och inte finns upptagen i röstlängden så skall denne alltid läggas till i röstlängden.
Jag anser att en översyn av vallagen bör göras i denna del för att rätta till vad som enligt min mening är en olikartad behandling av svenska medborgares rätt att delta i allmänna, fria och hemliga val och utöva sin rösträtt.