Motion till riksdagen
2010/11:K254
av Oskar Öholm och Ulrika Karlsson i Uppsala (M)

Opinionsbildande myndigheter


m1379

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om strategier för myndigheternas opinionsbildning och informationsarbete.

Motivering

De statliga myndigheternas opinionsbildande verksamhet har diskuterats under lång tid. Ofta har diskussionen handlat om de kostnader som är förknippade med myndigheters opinionsbildning, där allt från annonskampanjer till konsultarvoden redovisats i den offentliga debatten.

En myndighets verksamhet måste präglas av neutralitet och saklighet, både i den verksamhet man bedriver och i kommunikationsarbetet. Det är viktigt av många skäl, men inte minst riskerar medborgarnas tilltro till statliga myndigheter att urholkas om de uppfattas som partiska. Det är dessutom ett demokratiproblem om opinionsbildning bedrivs av myndigheter snarare än av människor, intresseorganisationer och politiker.

Att renodla myndigheternas roll har varit en prioriterad uppgift för regeringen de senaste åren och många steg i rätt riktning har tagits. Myndighetsöversyner har minskat problemen och i den förvaltningspolitiska propositionen från 2010 fastslås också behovet av tydligare styrning av myndigheternas informationsverksamhet.

Det finns emellertid många myndigheter i Sverige och exemplen på hur de på olika sätt bedriver egen opinionsbildning är fortfarande många. Energimyndigheten och Folkhälsoinstitutet är tydliga exempel på myndigheter som bedriver omfattande opinionsbildande verksamhet. Inte minst gäller det hänvisningar och uppmuntran till vidare läsning eller tips och rekommendationer från myndigheten.

Energimyndigheten hänvisar på sin webbplats till tiotalet utomstående organisationer, varav flera är vinstdrivande aktiebolag. Rekommendationerna gäller allt från tips på hur medborgare bör resa och förflytta sig till vilket typ av kost som rekommenderas. Även Folkhälsoinstitutet bedriver liknande verksamhet och myndigheten har stundtals kritiserats för att ha alltför nära kopplingar till läkemedelsindustrin.

Slutsatsen är därför att myndigheternas kommunikation och opinionsbildning även fortsättningsvis bör uppmärksammas av regeringen. Vi ska i samhället alltid föra en öppen och uppriktig diskussion om allt från flygets miljöpåverkan till tobakrökningens skadeverkningar, men den diskussionen ska föras av intresseorganisationer och i samhällsdebatten i övrigt. Myndigheternas roll måste renodlas till att ge opartisk och neutral information. Ingen ska kunna misstänka att en statlig myndighet påverkas i sin kommunikation av vem som för tillfället ropat högst eller vilken intresseorganisation som har bäst kontakter med myndigheternas personal.

Mot ovanstående bakgrund bör regeringen fortsätta sitt arbete med att se över myndigheternas kommunikationsarbete. Vidare bör regeringen se över hur strategierna för myndigheternas informationsarbete kan förtydligas och förankras, samt överväga om detta ska ske inom ramen för myndigheternas regleringsbrev eller på annat sätt.

Stockholm den 22 oktober 2010

Oskar Öholm (M)

Ulrika Karlsson i Uppsala (M)