Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ändra kommunallagen i syfte att stärka oberoendet i den kommunala revisionen.
I syfte att stärka oberoendet i den kommunala revisionen beslutade riksdagen i december 2009 att den som är ledamot eller ersättare i fullmäktige inte ska vara valbar som revisor inom den kommunen eller det landstinget. Lagändringen träder i kraft den 1 januari 2011 och är ett steg i rätt riktning mot en mer oberoende revision.
En stor del av de offentliga tjänsterna finansieras via kommunalskatten. Det är viktigt ur ett medborgarperspektiv att dessa skattemedel används effektivt och till det som de är ämnade. För att följa upp detta är den kommunala revisionen ett viktigt kontrollorgan.
Trots förändringar i lagen från och med den 1 januari 2011 kommer revisionen fortfarande att vara starkt kopplad till de politiska partierna och de folkvalda.
Kommunallagen bör förändras för att ytterligare stärka oberoendet. Det är därför tid för någon form av extern yrkesrevision, antingen genom upphandlade revisionsföretag eller genom anställda yrkesrevisorer i någon offentligrättslig organisation.
Detta är till viss del redan utrett i Statskontorets rapport En mer oberoende kommunalrevision – analys av tänkbara åtgärder som överlämnades till regeringen i april 2008. Där föreslog man att vid extern yrkesrevision bör fullmäktige utse en revisionsberedning som har i uppgift att bereda revisionsärenden inför fullmäktiges beslut. Man föreslog ytterligare att beredningens uppgifter bör vara att föra en dialog med yrkesrevisorerna samt att redovisa ett underlag för fullmäktiges beslut avseende ansvarsprövningen.
Det är viktigt att varje skattekrona används effektivt och att detta utvärderas och följs upp av andra än politikerna själva. Därför bör oberoendet stärkas genom en förändring av kommunallagen i enlighet med detta. Det bör ges regeringen tillkänna.