Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa en budgetlag på kommunal nivå, i likhet med vad som finns när riksdagen beslutar om statsbudgeten.
Efter det tidiga 90-talets ekonomiska kris ändrades statens budgetsystem. Nu, med budgettak och överskottsmål, finns mycket tydligare krav på helhetsansvar och långsiktighet. Detta har påtagligt bidragit till att Sverige klarat sig tämligen lindrigt undan den senaste internationella finanskrisen och i stället har en av de starkaste ekonomierna i Europa.
Ett bärande inslag i nuvarande budgetmodell är att riksdagen tar ställning till statens budget med ett enda klubbslag. Olika partiers förslag ställs emot varandra i sin helhet, detta för att undvika att olika majoriteter enas om ökade utgifter men inte om hur de ska betalas. Man kan alltså inte bryta ut ett visst anslag, t ex för nya vägar eller fler poliser, och besluta om det separat och utan finansiering. I synnerhet under minoritetsregeringar har detta varit en betydelsefull modell för att upprätthålla budgetdisciplin.
På kommunal nivå ser det däremot annorlunda ut. Där beslutas budgeten nämnd för nämnd och det är lättare för tillfälliga majoriteter att enas om utgiftsökningar utan att någon tar ansvar för helheten. Efter valet 2010 är det parlamentariska läget oklart i många kommuner och det blir allt vanligare med minoritetsstyren även på kommunal nivå. Detta kan riskera den kommunala ekonomin.
Kommunsektorn är en väsentlig del av Sveriges offentliga ekonomi och omsätter knappt 800 miljarder kronor. Det är självklart viktigt med sunda finanser även på kommunal nivå. Vi anser att den framgångsrika statliga budgetordningen också bör införas i kommunerna. I synnerhet med oklara majoritetslägen skulle det innebära ett större ansvarstagande och bättre förutsättningar för god kommunal ekonomi. Kommun- och landstingsfullmäktige bör endast ta ställning till alternativa budgetförslag i sin helhet.
Detta bör ges regeringen till känna.