Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om utökat meddelarskydd för privatanställda.
Offentliganställda har rätt att lämna uppgifter till massmedier utan att straffas på något sätt, även om de kritiserar arbetsgivaren. Ingen får försöka hindra dem att prata med journalister. Ingen får efterforska vem som lämnat uppgifterna. Arbetsgivaren är förhindrad genom efterforskningsförbudet.
Myndigheter kan ha särskilda presskontakter, men de måste vara tydliga med att det är fritt för anställda att ändå prata med medier. Meddelarfriheten gäller alla medborgare.
När offentlig verksamhet övergår i privat regi försämras skyddet för den som har använt sig av meddelarfriheten, eftersom arbetstagaren inte skyddas av efterforskningsförbudet. Om en anställd går till medier för att t.ex. uppmärksamma missförhållanden, riskerar denne att bli avslöjad eftersom arbetsgivaren inte är förbjuden att efterforska källan. Den som läckt riskerar då, förutom skadeståndskrav från arbetsgivaren, att bli uppsagd.
Det är ytterst viktigt att även anställda i privata företag också omfattas av detta skydd.