Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att kampen mot den organiserade brottsligheten måste förstärkas.
Den organiserade brottsligheten för med sig en ökad användning av våld och hot mot vittnen, målsägande och myndighetspersoner. De senaste tio åren har utpressning och hot riktat mot lokala näringslivet, myndigheter och privatpersoner ökat i omfattning i Sverige, delvis som följd av den organiserade brottsligheten.
Den organiserade brottsligheten och de kriminella gängen kan således i förlängningen bli ett hot mot den demokratiska samhällsstrukturen. Den riskerar att skapa ett samhälle där människor inte vågar vittna och där brottsliga subkulturer sätter sig över våra samhälleliga normer och lagar. Ett samhälle präglat av rädsla, hot och korruption. Ingen av oss önskar en sådan utveckling. Därför är det nödvändigt att reagera aktivt på en negativ brottsutveckling och framförallt att hindra nyrekrytering till de kriminella gängen.
Rekryteringen till gängen görs tyvärr alltför ofta under tiden många avtjänar straff för redan begångna brott. Därför behöver Kriminalvården ökade resurser för att kunna upptäcka och bekämpa nya gängbildningar. Samverkan mellan polis, skola och socialtjänst måste bli bättre för att undvika nyrekrytering bland ungdomar. Vi vill även se kontaktpoliser knutna till varje skola.
Vi anser också att det behöver bildas en nationell resurs. Vi vill slå ihop Rikskriminalpolisen, Säkerhetspolisen och Ekobrottsmyndigheten till en nationell spetsorganisation med namnet Polisens riksorganisation mot ekonomisk och organiserad brottslighet (Reko). Det skulle innebära en tydligare och rakare ledningsfunktion inom polisen. Revirtänkandet minskar och informationsutbytet fungerar bättre. Brottslighet som har sin grund i den grova organiserade kriminaliteten har nästan alltid en koppling till alla de tre myndigheterna och kommer då att kunna hanteras effektivare.