Motion till riksdagen
2010/11:Ju353
av Penilla Gunther (KD)

Barnsexturism


kd730

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att Rikskriminalpolisen fortsätter prioritera arbetet mot barnsexturism.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att göra det lättare att anmäla misstänkta brott på plats i länder där det förekommer barnsexturism.

Motivering

En betydande del av svenskars sexköp sker utomlands. Resultaten från två befolkningsbaserade undersökningar visar att mer än 70 procent av de personer som säger sig ha köpt sex någon gång hade gjort det senaste köpet utomlands. Ofta handlar det om köp av barn. En försiktig uppskattning gjord av forskarna Christian Diesen och Eva Diesen gör gällande att svenskar årligen gör 3 000–4 000 köp av sexuella tjänster från minderåriga utomlands. Det är barn som inte har fått den chans svenskarnas egna barn har fått till skolgång, lek och fritid. Det är barn som vuxit upp i fattigdom, som av sina föräldrar sålts för familjens överlevnads skull, barn som aldrig haft den trygghet som varje barn borde ha rätt till.

Rikskriminalpolisen har förstärkt sitt arbete mot barnsexturism genom att utöka antalet tjänster från en till fyra som arbetar mot barnsexturism. Utökningen gjordes tack vare regeringens särskilda satsning mot människohandel och tjänsterna finansieras av bidrag från Operativa rådet. Det är viktigt att detta arbete får fortsätta.

Jag vill att det tydliggörs vilken minister som har ansvar för att motverka så kallad barnsexturism, vilket i sig är ett fruktansvärt ord. Idag är det ingen minister som har det ansvaret och därför riskerar frågor om barnsexturism att falla mellan stolarna. Ibland har frågan om barnsexturism behandlats i Näringsdepartementet som en turistfråga. Jag anser att justitieministern ska vara högst ansvarig i regeringen. Att justitieministern har helhetsansvar visar att det handlar om brottslighet, inte om turism.

Det finns få fällande domar om sexualbrott mot barn utomlands i Sverige. En anledning till detta är, enligt Ecpat, att anmälningsbenägenheten är näst intill obefintlig vad gäller barnsexturism. Varför det är så är okänt. En anledning kan vara att man inte känner till att det är olagligt, att det går att anmäla på plats och att det faktiskt går att anmäla i Sverige. Man kanske inte litar på lokal polis, inte känner till de olika anmälningskanalerna och att det kanske känns lönlöst att anmäla i Sverige för att anmälan inte kommer att leda någonstans, i synnerhet om det är fråga om okända offer och gärningsmän.

Därför är det viktigt att utöka och underlätta anmälningsmöjligheterna genom en stationerad polissambandsman på plats.

Övergrepp mot barn är lika vedervärdiga och förkastliga varhelst i världen de sker. För oss kristdemokrater är människovärdet universellt och okränkbart – en syn som vi tror de flesta svenskar delar. Om det finns pedofiler i Sverige som tror att svenska politiker ser förmildrande på att övergreppen sker utanför landets gränser så gör de en monumental felbedömning.

Vi är beredda att bredda och fördjupa samarbetet ytterligare och ta nödvändiga initiativ för att vuxna svenskars brott mot barn både här hemma och i andra länder ska komma högre upp på agendan. Vi har ett ovillkorligt ansvar att så långt det är möjligt ge barnen rätt till en uppväxt som är fri från vuxnas våld och övergrepp. Det är en ödesfråga för utsatta barn världen över.

Stockholm den 27 oktober 2010

Penilla Gunther (KD)