Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen ska se över möjligheten att uppmuntra socialtjänsten att finnas närvarande på polisstationer för att stödja unga brottsoffer.
Många unga människor utsätts för brott. Att drabbas av en sådan händelse är kränkande och påverkar människor på olika sätt. Det är vanligt att känna sig rädd, arg och ledsen. Ungdomar är mer utsatta för brott än befolkningen i allmänhet. De utsätts också i större utsträckning för hot, trakasserier och misshandel. Socialstyrelsens undersökningar av unga brottsoffer visar att risken är stor att unga som blivit utsatta för brott också blir gärningsmän.
Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet (GP 080610) är det vanligt vid brott mellan ungdomar att man känner förövaren, går på samma skola eller bor i samma område. Många är då rädda för att råka illa ut efter att ha vittnat. En annan orsak till oro inför att vittna är bristen på information.
Att uppsöka socialtjänstens kontor kan upplevas obehagligt för unga brottsoffer, särskilt när gärningsmannen också är en ungdom, vilket är vanligt när unga utsätts för brott. Brottsoffret vet att gärningsmannen och dennes föräldrar besöker socialtjänsten, och kan därför vilja undvika socialtjänstens lokaler. Dessutom är uppfattningen vanlig hos brottsoffer att socialtjänsten är dit man går om man har missbruksproblem, är i klammeri med lagen osv. Man vill helt enkelt inte bli ihopbuntad med denna grupp.
Ett gott exempel på hur detta har kunnat lösas på flera platser i landet är s.k stödcentrum för unga brottsoffer. Det har visat sig vara en mycket bra inrättning för att möta unga brottsoffers dilemman och de problem som ofta uppstår när man blivit utsatt för brott.
Stödcentrum för unga brottsoffer kan erbjuda professionell hjälp för att bli av med de hemska tankar, aggressioner och hämndbegär som är vanliga känslor för ett ungt brottsoffer. Samtalet är en mycket viktig faktor när det gäller att komma på fötter igen efter att man blivit utsatt för brott. Att vända sig till föräldrarna är inte alltid möjligt då den unga i många fall vill förskona sina föräldrar.
Stödcentrumet hjälper även till i kontakten med polisen, åklagaren och försäkringsbolagen, erbjuder information om juridiska rättigheter och kan erbjuda sällskap av en stödperson inför och vid en rättegång om så önskas. Närheten och tillgängligheten för den unge gör att steget blir kortare för att våga anmäla och vittna.
Många människor vet inte hur en rättegång går till och det förstärker känslan av osäkerhet. Informationen om hur det fungerar i rättssalen, vem som är vem och vad rollen som vittne innefattar är därför jätteviktig, både för den enskilda personen och för vårt svenska rättssystem. Ett tryggt välinformerat vittne är ett bättre vittne, och hans eller hennes ord får ett högre bevisvärde.
Stödcentrum för unga brottsoffer finns på flera platser i landet, men långt ifrån alla ungdomar kan få denna hjälp. Jag anser att alla unga brottsoffer ska erbjudas det stöd och den hjälp som ett stödcentrum tillhandahåller, dels för att hjälpa dem som är utsatta för brott, dels för att minska riskerna att dagens brottsoffer blir morgondagens gärningsmän. Hjälper vi inte ungdomar som har drabbats av brott att bearbeta funderingar över vad de har varit med om, är risken uppenbar att ett ungt brottsoffer tar lagen i egna händer och själv begår brott.
Alla barn som utsätts för våld och övergrepp måste få sina behov och rättigheter tillgodosedda, oavsett var i landet de bor. Det krävs ett förstärkt samarbete mellan socialtjänst och polis över hela landet.
Det finns redan mycket kunskap som visar bristerna i hur barn bemöts, behovet av en nära samverkan mellan myndigheter som möter barnen och behovet av en rättsprocess som sätter barnen i centrum. Arbetet med regionala stödcentrum måste ske lokalt, men regering och riksdag kan stimulera att fler stödcentrum för unga brottsoffer inrättas.