Motion till riksdagen
2010/11:Ju333
av Carina Adolfsson Elgestam m.fl. (S)

Inrättandet av en oberoende granskningskommission


s78066

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en oberoende granskningskommission.

Motivering

Det behöver inrättas en nationell oberoende granskningskommission för att se över hur anmälda våldtäkter hanteras av rättsväsendet. En granskning måste ske för att upptäcka vilka brister som finns inom rättsväsendet och vilka nödvändiga åtgärder som behöver vidtas för att öka antalet fällande domar. Enligt en rapport från Amnesty som heter Fallet nedlagt särbehandlas våldtäktsutredningar i förhållande till andra utredningar. Statistik från Brå (Brottsförebyggande rådet) visar att i Växjö ledde endast 1 våldtäktsanmälan av 80 under 2008 till åtal.

Våld mot kvinnor är en kränkning av den kroppsliga integriteten och kvinnors grundläggande fri- och rättigheter. Det är en allvarlig brottslig handling. Bemötandet av de kvinnor som anmäler att de har blivit utsatta för en våldtäkt eller ett våldtäktsförsök måste bli betydligt bättre än i dagsläget. Hur brottsoffren blir bemötta i samband med polisanmälan, förundersökning och under själva rättegången är ofta avgörande för hur dessa kvinnor ska klara av att hitta tillbaka till en fungerande vardag.

En oberoende granskningskommission måste gå till botten med varför en så liten andel av de anmälda våldtäktsbrotten leder till att en gärningsman åtalas. Trots att gärningsmannen är identifierad eller till och med har erkänt leder anmälan inte till åtal. Samtidigt som anmälningarna ökar minskar åtalen. En oberoende granskning måste ske för att komma till rätta med de brister som uppenbarligen finns. Ett fåtal av brottsoffren orkar driva processen vidare och överklaga eftersom de inte ser att det leder någonvart. Alltför många gärningsmän klarar sig i dag ifrån att åtals för sina brottsliga handlingar. Det är inte värdigt ett rättssamhälle.

Den signal som samhället skickar till kvinnor och flickor genom att inte väcka åtal vid våldtäkts- och sexualbrott är att dessa brottsliga handlingar inte tas på allvar och att de inte står högst upp på dagordningen. Kvinnors och flickors förtroende för ett fungerande rättssamhälle undergrävs och det är inte acceptabelt.

Det är därför nödvändigt att det svenska rättssamhället visar att det menar allvar och vidtar åtgärder så att fler anmälningar leder till åtal. Inrättandet av en oberoende granskningskommission kan vara ett av flera verktyg för att förbättra rättsväsendets hantering av anmälningar om våldtäkt och sexuellt våld.

Stockholm den 26 oktober 2010

Carina Adolfsson Elgestam (S)

Hillevi Larsson (S)

Carina Ohlsson (S)

Carina Hägg (S)

Monica Green (S)