Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om olaga vapeninnehav.
Antalet brott där illegala skjutvapen används har ökat de senaste åren. Enbart i år har över femtio skottlossningar ägt rum i Malmö, några av dem med dödlig utgång. Utvecklingen är oroande.
Polisen upplever även många gånger att ingenting händer med den som blir påkommen med ett illegalt vapen. Den misstänkte släpps vanligtvis efter förhör på fri fot inom några få dagar.
Det finns utrymme i lagen för en markering mot vapeninnehav. Maxstraffet för olaga vapeninnehav (vapenbrott) är i dagsläget fängelse i upp till ett år och för grovt vapenbrott sträcker sig straffskalan från sex månader till fyra års fängelse, men det är sällan som domstolarna utnyttjar möjligheten att utdöma maxstraff. Dessutom är den nedre gränsen för brottet dagsböter, vilket i våra ögon är väldigt lågt för ett allvarligt brott.
För att stoppa den negativa utvecklingen måste någonting göras. Den som ertappas med ett illegalt skjutvapen ska dömas till ett kännbart straff, både som en markering mot den enskilde och som ett avskräckande exempel för andra. Därför måste domstolarnas praxis ändras och de måste utnyttja möjligheten att använda hela straffskalan, och när det gäller skjutvapen bör straffet alltid hamna i den övre delen. Vi bör även se över möjligheten att, när det gäller skjutvapen, ändra den undre gränsen från dagsböter till ett frihetsberövande straff.