Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om höjt arvode till nämndemän och ledamöter.
Det är av synnerlig vikt att samhället upprätthåller insynen i rättsväsendet, vilket kan ske genom nämndemäns och ledamöters lekmannainflytande i domstolarna och skattenämnderna på olika nivåer.
Idag finns det problem med att rekrytera nämndemän bland de yngre åldersgrupperna, delvis beroende på den låga ersättningsnivån för uppdraget. För att underlätta rekryteringen av nämndemän och andra statliga förtroendeuppdrag bör ersättningen likna andra uppdrag inom kommun och landsting.
Den 1 januari 2007 höjdes arvodet för nämndemän från 300 kr till 500 kr per förhandlingsdag och samtidigt infördes en halvdagsersättning. Någon uppföljning av effekterna med den nya ersättningsnivån samt förändringen gällande halvdagsersättning och dess praktiska konsekvenser har inte skett.
Nämndeman som på grund av uppdraget får löneavdrag eller annan inkomstförlust får ersättning för inkomstförlusten. En nämndeman får ett grundarvode för varje sammanträdesdag. Grundarvodet vid tjänstgöringstid kortare än 3 timmar är 250 kronor per dag och vid tjänstgöringstid 3 timmar eller längre 500 kronor per dag. Till nämndeman vars resväg till sammanträdet överstiger 50 km betalas ett särskilt inställelsesarvode om 100 kronor per dag men ingen ersättning för en lång arbetsdag. Det förkommer att förhandlingar pågår från morgonen ända upp till kl. 20.00 på kvällen.
År 2006 skedde en reform av reglerna för nämndemännen. Syftet var bland annat att få en bredare sammansättning av nämndemän när det gäller ålder, kön, yrke och etnisk bakgrund. För att nå dit var en viktig del av reformen ett höjt arvode med 500 kronor per förhandlingsdag med början från och med år 2007. Den borgerliga regeringen införde halvdagsersättning som i vissa fall visat sig slå snett. En uppföljning av om effekterna av höjningen av den ekonomiska ersättningen till nämndemän blivit de åsyftade borde därför göras.