Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kommunala handlingsplaner mot bil- och skolbränder samt ungdomsvåld.
Under de senaste åren har Uppsala kommun varit hårt drabbad av bilbränder i samband med oroligheter som utbrutit i vissa bostadsområden. Upp emot 200 bilar stacks i brand under en kort period, och under den mest intensiva perioden på cirka 14 dagar tog Uppsala Brandförsvar emot cirka 35 larm om bilbränder och 25 om bränder i containrar, mopeder, bildäck med mera.
Ett annat stort problem är skolbränder. Den preliminära statistiken för 2009 visade att det brann i 457 skolor i Sverige. 225 av dessa bränder var anlagda. Antalet bränder på våra skolor ökar markant sedan 10–15 år tillbaka, från 371 (1996) till närmare 500 (2009). Kostnaden för skolbränderna beräknas av Brandskyddsföreningen till en halv miljard kronor årligen. Kostnaderna för den totala skadegörelsen – krossade fönster, klotter, bränder osv. – på förskolor och skolor är naturligtvis mångdubbelt större. I Uppsala län anlades 15 skolbränder 2009.
Statistiken innebär att det anläggs nästan en skolbrand i Sverige varje skoldag!
Det är inte bara så att många ungdomar i dag utsätts för brott; många förövare är också tonåringar. Dessvärre tycks det som om såväl vandalisering och förstörelse som våld, rån och utpressning utförda av yngre ökar. Ur ett brottsofferperspektiv och för att minska rekryteringen av ungdomsbrottslingar måste denna utveckling stävjas.
Vi kan inte heller blunda för ungdomsgängens betydelse för brottsutvecklingen. Många barn och ungdomar kommer från trasiga hemförhållanden, har svårt att bli bekräftade eller känner utanförskap av andra orsaker, vilket leder till en inneboende frustration som måste få utlopp på något sätt. Det finns också ofta ett behov av att visa att man finns och är någon.
Fortfarande kommer polisen, i många av fallen, in i ett alltför sent skede i den unges destruktiva situation. Därför kan man inte lägga hela frågan om att stävja denna ungdomskultur på polisen, även om polismyndigheten har en viktig roll att spela i sammanhanget.
Kommunerna måste ta ett ännu större ansvar för att ungdomar ska avhålla sig från förstörelse och våld, samtidigt som flera andra parter måste hjälpa till. Det är självklart oacceptabelt att mer än en skola sätts i brand varje skoldag. Många av dessa bränder har iscensatts av ungdomar. Inte heller kan samhället tolerera vandalisering av bilar eller annan förstörelse och våldshandlingar. Det är angeläget att varje kommun tar sitt ansvar och i samarbete med skolan, idrottsföreningar, ungdomsgårdar m.fl., och polisen så klart, utarbetar handlingsplaner för att komma till rätta med dessa problem och hjälpa ungdomarna bort från kriminalitet.