Motion till riksdagen
2010/11:Ju306
av Ann-Kristine Johansson m.fl. (S)

Sammanslagen polismyndighet


s39000

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en bred genomlysning av hela polisverksamheten innan det bildas en sammanslagen polismyndighet.

Motivering

Vi vill se en sammanslagning av de 21 polismyndigheterna som nu finns till en polismyndighet. Men innan förändringen genomförs behövs en genomlysning av hela polisverksamheten liksom en riskanalys baserat på de slutsatser som kan dras av andra myndighetssammanslagningar, t.ex. när det gäller lokal- och regional insyn, regionalt ansvar osv.

Genomgången av polisverksamheten skall resultera i slutsatser om vad polisen de facto skall arbeta med. Det är inte självklart att de polisiära resurserna skall användas åt att fortsättningsvis ta hand om t.ex. vanskötta katter och hundar eller ansvara för att ej igenfyllda gruvhål runt om i landet är inhägnade.

Frågor som måste redas ut är också hur den lokala polisverksamheten ska fungera. För att arbetet skall fungera på ett bra sätt måste en förankring ske genom lokala kontakter med kommunerna m.fl. Hur samordnas den nya polismyndigheten med andra myndigheter och hur försäkrar man lokal och regional insyn i arbetet?

En sammanslagning av de 21 polismyndigheterna är ur flera aspekter fördelaktigt, t.ex. en ökad rättssäkerhet. En polismyndighet stärker naturligtvis möjligheterna för en likartad bedömning och behandling över hela landet. Likaså innebär säkerligen en sammanslagning en mer kostnadseffektiv administration samt effektivare och flexiblare användning av personalresurserna.

Men det finns också risker med en myndighet. Tidigare sammanslagningar av statliga myndigheter har medfört att den administrativa verksamheten har flyttats från små kommuner för att utgå från stora eller medelstora kommuner. Flera arbetstillfällen går förlorade i små och redan ansträngda kommuner.

Ett annat återkommande problem när myndigheter organiserats om efter denna modell är att de tappat lokal förankring och möjlighet att delta i lokalt samarbete för att hitta ett effektiva arbetssätt lokalt. För att undvika detta är det av vikt att resurser och möjligheter att arbeta lokalt och regionalt beaktas när en ny organisation för polisen utformas. Det finns stora vinster att göra gällande den lokala förankringen om lokala synpunkter får komma till tals både innan och under processen, liksom fungerande som en naturlig del när den nya myndigheten väl sjösatts.

Stockholm den 22 oktober 2010

Ann-Kristine Johansson (S)

Berit Högman (S)

Gunilla Svantorp (S)

Jonas Gunnarsson (S)

Lars Mejern Larsson (S)