Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om hedersrelaterat våld.
Det händer om och om igen. En ung flicka ramlar ut från en balkong och dör omedelbart. Polisen misstänker brott av hedersrelaterad karaktär men utredningen läggs så småningom ned. Vittnen saknas eller har ingenting sett.
Självfallet är fallolyckor ibland rena olyckor. Men i de fall det inte är en olycka eller ett suicid utan handlar om brott, måste samhället reagera tydligt.
I Sverige har alla barn och ungdomar rätt till en trygg uppväxt. De har rätt att bli kära i vem de vill och som vuxna har de rätt att välja vem de ska leva med. Normer och attityder som inte accepterar detta kan inte tillåtas. Det är allas vårt ansvar att förebygga, motverka och åtgärda krafter som inskränker mänskliga och grundläggande rättigheter.
Det ska inte uppstå fler ”olyckor” från balkonger eller konstruerade självmord i Sverige!
Fortbildningsinsatser om hederskultur och hedersrelaterat våld måste fortsatt genomföras inom skola, sjukvård, socialtjänst och kvinnojourer, så att det förebyggande arbetet kan hjälpa fler människor i ett tidigt skede. Då ökar samhällets möjligheter att fånga upp ungdomar som lever under hot, rädsla och förtryck i hemmet. Regeringens insatser i handlingsplanen om mäns våld mot kvinnor visar på stor beslutsamhet att möta både våld och s.k. hedersrelaterat våld. Dessa satsningar behövs också fortsättningsvis.
Samhället måste också döma dem som utsätter sina egna familjemedlemmar för kränkande handlingar och ta tydlig ställning för offren. Det kan röra barn som bevittnar våld inom familjen, barn som utsätts för våld eller övergrepp av egna anhöriga eller barn och unga som utsatts för hedersrelaterat våld.
Våld och övergrepp mot barn och unga som utförs av familjemedlemmar – de som är ett barns främsta och absoluta källa till trygghet – måste ses som ytterst allvarligt. Det är en skyldighet mot barnen och det enda rätta för ett anständigt samhälle. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.