Motion till riksdagen
2010/11:Ju269
av Christer Engelhardt (S)

Romstadgan


s16033

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Romstadgan.

Motivering

Den internationella brottmålsdomstolen (ICC) är en permanent, internationell domstol med mandat att åtala och döma enskilda individer (inklusive stats- och regeringschefer) för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. Enbart ett fåtal av de ansvariga för sådana brott har till dags dato ställts inför rätta och dömts. Det är därför ICC har inrättats. Enligt ICC:s stadga, Romstadgan, ska ICC agera enbart om de enskilda staterna inte kan eller vill göra det. Huvudansvaret för att lagföra personer som är misstänkta för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser ligger alltså på de enskilda staterna.

För drygt nio år sedan, i juni 2001, ratificerade Sverige Romstadgan. Som part till Romstadgan har Sverige en skyldighet att implementera den i sin nationella lagstiftning, dvs. ändra lagstiftningen så att det är möjligt att döma personer för de brott som framgår av stadgan oavsett var brotten är begångna och oavsett gärningsmannens eller offrets nationalitet.

Sverige har emellertid ännu inte implementerat Romstadgan och den nuvarande svenska lagstiftningen avseende internationella brott är på flera punkter mycket bristfällig och lever inte upp till Romstadgans krav. Brott mot mänskligheten finns överhuvudtaget inte som brottsrubricering i svensk lag. Det finns också regler om preskription, medan de brott som omfattas av ICC:s jurisdiktion inte ska preskriberas.

Betänkandet om internationella brott och svensk jurisdiktion (SOU 2002:98) publicerades i november 2002 med förslag till bl.a. ny lag om internationella brott. Remissrundan var klar i april 2003, och i princip samtliga remissvar tillstyrkte de lagförslag som lämnades i betänkandet. Justitiedepartementet har sedan år 2003 arbetat med att ta fram en lagrådsremiss. Regeringen utlovade hösten 2006 att lagrådsremissen skulle vara klar på hösten 2007. Detta löfte har dock sedermera övergivits (liksom tidigare besked från tidigare regeringar). Tidigare i år medgav regeringen att det dittills inte hade bedrivits något arbete, därför att andra frågor har prioriterats, och att arbetet precis hade påbörjats.

Det är mycket viktigt att Sverige är ett föredöme internationellt; vi har en moralisk, politisk och folkrättslig skyldighet att aktivt bekämpa straffriheten för grova kränkningar av mänskliga rättigheter. Sverige har dessutom som part till Romstadgan en skyldighet att verka för att fler stater ratificerar och implementerar Romstadgan. Därför måste Sverige även agera nationellt för att Romstadgan ska implementeras.

Regeringen bör omgående återkomma med förslag för att implementera Romstadgan för den internationella brottmålsdomstolen genom ny lagstiftning.

Stockholm den 25 oktober 2010

Christer Engelhardt (S)