Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om människohandel.
Vi berörs var och en mer av den internationella människohandeln än vi själva tror. Handeln med människor omfattar så mycket mera än sexhandel. I vårt dagliga arbete kan vi möta människohandeln när vi åker taxi, besöker en restaurang eller bor på hotell Människohandeln kan ta sig många olika uttryck.
Människor som lever under knappa ekonomiska förhållanden lockas att betala dyra pengar för en biljett till Europa. Pengar som man ofta lånar till dyr ränta eller sätter sin privata egendom i pant för med förhoppningen att man ska kunna skapa sig ett bättre liv för sig och sin familj. Drömmar som oftast går i kras då man blir ett offer för den internationella människohandeln.
När man anländer till Europa hamnar man i en ond cirkel då man sätter sig i skuld till den som har anordnat resan. Skulden växer och man har svårt att ta sig ur den onda cirkeln då man inte tjänar de pengar som man utlovats.
Ett exempel som vi har kunnat ta del av under hösten är de bärplockare som kommer till Sverige och som inackorderas under mycket dåliga förhållanden och som inte får den förtjänst som de har utlovats eftersom det råder brist på bär. Istället får de återvända hem med en större skuld än när de kom till Sverige.
Det behövs ett gränsöverskridande samarbete för att bekämpa handeln med människor. Människohandeln måste även bekämpas genom att samarbetet mellan berörda myndigheter och organisationer i Sverige förbättras för att komma åt de kriminella nätverk som livnär sig på att utnyttja andra människor. Enligt uppgift är människohandeln den tredje största inkomstkällan för den organiserade brottsligheten. Handeln med människor är vår nutids slaveri. Vi får aldrig ge upp kampen mot människohandeln.