Motion till riksdagen
2010/11:Ju253
av Margareta Pålsson (M)

Förbättringar av lagen om omhändertagande av berusade personer


m1232

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om alkoholtest av omhändertagna personer.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att åstadkomma förbättringar av lagen (1976:511) om omhändertagande av berusade personer m.m.

Motivering

I Sverige har staten våldsmonopol. När det används måste det göras med rättssäkerhet och trygghet för medborgarna. Ändamålet får aldrig helga medlen, och principen om att hellre fria än fälla i brist på bevis måste vara okränkbar. Trots detta finns det delar av svensk lagstiftning som åsidosätter dessa grundläggande principer.

Lagen om omhändertagande av berusade personer (LOB) används så att ordningsmakten skall kunna omhänderta enligt följande: Den som anträffas så berusad av alkoholdrycker eller annat berusningsmedel att han inte kan ta hand om sig själv eller annars utgör en fara för sig själv eller för någon annan får omhändertas av en polisman.

Enligt lagen skall den omhändertagne så snart som möjligt undersökas av läkare om det behövs med hänsyn till den omhändertagnes tillstånd. Trots detta inträffar dödsolyckor i svenska fylleceller, ibland på grund av att diabetikers eller epileptikers tillstånd missuppfattas av ordningsmakten.

Ett grundläggande krav som bör ställas på alla LOB-omhändertagningar är att den omhändertagne skall alkoholtestas om han eller hon så önskar. I fall då vederbörande är helt ur stånd att begära test bör rådande krav på läkarundersökning fylla en viktig funktion.

När en person omhändertas enligt LOB noteras detta hos socialtjänsten och det kan ställa till problem för den omhändertagne. Exempelvis kan länsstyrelser åberopa det i ärenden om återkallelse av eller om villkor för körkort. Det är därför viktigt att veta om den enskilde har varit omhändertagen för fylleri eller för något annat. Även vissa sjukdomar kan medföra ifrågasättande av körkortsinnehav, men sådant skall naturligtvis alltid ske på korrekt grund.

Det finns alltför många exempel på hur lagen (1976:511) om omhändertagande av berusade personer m.m. använts mot personer som borde ha getts läkarvård eller enbart lämnats i fred. Då det är uppenbart att lagen och dess användande har brister borde förbättringar genomföras.

Stockholm den 26 oktober 2010

Margareta Pålsson (M)