Motion till riksdagen
2010/11:Ju244
av Katarina Brännström (M)

Modernisering av sexköpslagen


m1059

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att modernisera sexköpslagen för att nå en framgångsrik prostitutionspolitik.

Motivering

Tanken med den svenska sexköpslag som stiftades 1999 var att den skulle förändra folks attityder, begränsa sexköpen och hjälpa sexsäljarna till ett bättre liv. Utredningen av sexköpslagens effekter har lagt fram sitt betänkande. Den visar att man inte riktigt lyckats med det som var avsett med lagen och jag anser att vi borde modernisera den för att bättre passa in i det samhälle som vi har idag.

Den nuvarande lagen gör gällande att det är förbjudet att betala för en tillfällig sexuell förbindelse. Straffet man kan dömas till är böter eller fängelse upp till sex månader. Om den som säljer sex är under 18 år blir straffet hårdare för köparen. Däremot är det inte förbjudet att sälja sex i Sverige. Tanken var att den prostituerade ska ha möjlighet att söka hjälp att komma bort ifrån prostitutionen och inte straffas dubbelt.

Idag ser sexköpandet något annorlunda ut. Det är inte troligt att det är prostituerade på gatan med drogproblem som är den största gruppen som säljer sex. Det vanligaste sättet är genom Internet, där det finns många webbsajter där kvinnor har annonser. Undersökningar har visat att det kan vara mycket unga flickor som finns på de exponerade bilderna på nätet. Sveriges Radio la ut annonser på sexköpsidor på Internet som ett experiment och inom ett dygn fick man hundratals svar från hela landet. Detta visar att det är enkelt att både sälja sex och köpa sex idag.

Det finns en risk att unga flickor hamnar i ett felaktigt beteende där pengar lockar till att ta risker och det är enkelt att därför sälja sin kropp. Likaså är risken för koppleri större när det blivit enklare att använda Internet. Fall med brott mot sexköpslagen är inte längre lika vanliga i våra domstolar men detta behöver inte betyda att sexköpandet minskat utan det kan bara ha tagit andra former som är svårare för polisen att avslöja.

Det kan till och med vara så att koppleriverksamheten gynnas av att det blivit svårare att självständigt sälja sexuella tjänster på gatan. När den ljusskygga verksamheten flyttar in i lägenheter är det ännu svårare för polisen att kunna följa upp vad som händer och sker. Detta är inget som vi ska verka för.

För att komma åt sexhandel på nätet måste man nog också komma åt dem som lägger ut annonser på Internet. Därför är det rimligt att vi moderniserar sexköpslagen, så att man kan stoppa den utveckling av sexköp med unga flickor som nu sker via Internet.

Stockholm den 25 oktober 2010

Katarina Brännström (M)