Motion till riksdagen
2010/11:Ju238
av Carina Hägg (S)

Våldtäktsbrott


s78023

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om bättre stöd till våldtagna kvinnor i hela landet.1

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över varför så få våldtäktsbrott klaras upp.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att inrätta brottsrubriceringen synnerligen grov våldtäkt.

1 Yrkande 1 hänvisat till SoU.

Motivering

Antalet våldtäktsanmälningar är fortfarande förfärande högt i vårt land. Trots det så är uppklaringsandelen pinsamt låg och majoriteten av våldtäktsärenden läggs ned innan de har behandlats i domstol.

En undersökning från Stiftelsen Tryggare Sverige visar att våld mot kvinnor utreds oproffsigt och endast tre av landets 21 polismyndigheter har rutiner för att skydda våldsutsatta kvinnor. Kommuner och socialtjänst ska garantera alla brottsoffer vård och psykologisk hjälp. Men trots detta finns bara en specialistmottagning i hela landet för våldsutsatta kvinnor som behöver vård. Och i länen skiftar mottagandet inom vården. Våldtäkt är utan jämförelse den största kränkningen mot en persons kroppsliga integritet och dess mänskliga rättigheter. Den som utsätts för våldtäkt måste få adekvat stöd och hjälp oavsett var man bor. Det behövs därför särskilda mottagningar med specialutbildad vårdpersonal i alla större städer. Våldsutsatta kvinnor måste kunna erbjudas rehabilitering och rådgivning oavsett om de bor i Stockholm eller Jönköping. Men då krävs att riktlinjerna för kommuner och landsting ses över.

Jag anser att regering och rättväsende måste bli bättre på att prioritera våldtäktsbrott. Förvånansvärt lite granskning görs av rättväsendet. När det gäller hanteringen av våldtäktsbrott behövs systematiska och omfattande analyser kring varför så många våldtäktsutredningar läggs ned och varför det väcks så få åtal. En oberoende granskningskommission skulle kunna ge viktiga svar på detta. Den skulle bland annat kunna se över hanteringen av våldtäktsärenden och skillnaderna mellan olika polisdistrikt och åklagarkammare.

Jag vill se ett nationellt kunskapscentrum för att förbättra forskningen om sexualförbrytare och utöka behandlingen av dessa. Det förbättrar det förebyggande arbetet med män som är i riskzonen. Behandlingen av sexualbrottsdömda i kriminalvården måste förbättras och man måste se till att det finns uppföljning vid frisläppandet. Många behöver fortsatt vård. En ny brottsrubricering bör tillkomma, synnerligen grov våldtäkt, med en påföljd på sex till tio års fängelse.

Stockholm den 21 oktober 2010

Carina Hägg (S)