Motion till riksdagen
2010/11:Ju233
av Johan Pehrson (FP)

Polisutbildning i Örebro


fp1212

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Örebro universitet bör få bedriva polisutbildning.

Motivering

Örebro universitets starka fokus på juridik, sjukvård och sociologi talar för att förutsättningarna att bedriva en treårig polisutbildning är mycket goda. Där vi redan utbildar morgondagens psykologer, socionomer, behandlingsassistenter, jurister och rättsvetare, där bör vi självklart också utbilda framtidens poliser.

Dessutom är Polismyndigheten i Örebro län allt mer ett regionalt nav för polisverksamheten vad avser kriminalunderrättelsetjänst och arbetet mot grov organiserad brottslighet. Detta borgar för goda möjligheter för studenterna att ta del av hela bredden av kvalificerat polisarbete.

Dagens polisutbildning tillkom 1998 och bedrivs vid Polishögskolan i Solna samt som uppdragsutbildning vid Umeå universitet och Växjö universitet. Utbildningen omfattar två års heltidsstudier vartefter eleverna söker praktik som aspirant vid en polismyndighet. Har eleven godkänts under sin praktik kan denne därefter anställas som polis.

Folkpartiet liberalerna och Alliansen arbetar för att ersätta dagens grundutbildning till polis med en högskoleutbildning, inte minst eftersom det av framtidens polis kommer att krävas en utbildning som både vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Med en högskoleutbildning skapas också en naturlig grund för forskning och forskarutbildning på polisområdet. Vidare bör detta även kunna medverka till att forma en framtida polis som på ett bättre sätt än i dag speglar befolkningen i fråga om kön och etnisk mångfald.

Det mesta talar således för att polisutbildningen bör anordnas av universitet och högskolor, under Utbildningsdepartementet. Utbildningen torde kunna vara treårig och leda till en ny högskoleexamen, polisexamen. När regeringen väl lägger förslag om den nya polisutbildningen är det dock viktigt att den därefter bedrivs på rätt platser i Sverige. Det handlar dels om att universiteten/högskolorna ska ha de rätta förutsättningarna för att kunna genomföra utbildningen, dels att platserna rent geografiskt ligger på sådana platser som tillser att den nödvändiga bredden på ansökningarna säkras. Det mesta talar följaktligen för att Örebro universitet, när tiden är kommen, bör få bedriva polisutbildning. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

Stockholm den 25 oktober 2010

Johan Pehrson (FP)