Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utvärderingen av påföljden ungdomstjänst närmare ska studera aspekten likhet inför lagen oavsett var du bor.
Den nu pågående, och länge efterlängtade, Påföljdsutredningen (Ju 2009:11) ska som ett av sina uppdrag se över påföljderna för unga lagöverträdare.
Regeringen har gett Brottsförebyggande rådet (Brå) uppdraget att, i samråd med Påföljdsutredningen, utvärdera om syftet med den reform om ingripande mot unga lagöverträdare som trädde i kraft den 1 januari 2007 har uppnåtts. Reformen innebar bland annat ett ökat krav på vårdbehov för att dömas till ungdomsvård.
Med reformen infördes också möjligheten att utdöma ungdomstjänst som enskild påföljd. Utvärderingen kommer att besvara såväl frågor om domstolarnas beslutsunderlag vid val av påföljd som det konkreta innehållet i ungdomsvård och ungdomstjänst samt hur många ungdomar som missköter sig under verkställigheten. Uppdraget ska slutredovisas 1 september 2011.
Uppdraget att utvärdera reformen är mycket efterlängtat men borde ge svar på fler frågor än vad det nuvarande uppdraget ger möjlighet till. Bland annat borde aspekten likhet inför lagen studeras närmare.
Idag är det avgörande i vilken kommun du bor när du dömts till ungdomstjänst, inte vilket brott du begått. Det är väldigt olika i sätten hur man arbetar med denna påföljd. Det skiljer sig mycket åt beroende på om man bor i en liten eller en stor kommun och hur stora resurser som kommunen lägger på detta arbete. Det är oroande om man på detta sätt kan rucka på principen likhet inför lagen. Påföljdsutredningen bör få breddat mandat för sin utvärdering av påföljden ungdomstjänst.