Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om direkt bötfällning vid lagöverträdelser av yrkesförare.
Fler och fler europeiska åkerier brukar de svenska vägarna. Den ökande europeiska integrationen är i grunden en mycket positiv utveckling som vi ska bejaka. Varje år gör sig dock många av dessa åkare skyldiga till trafikförseelser. Då europeiska åkare bötfälls saknar idag den svenska staten effektiva verktyg för att inkassera böter.
Visserligen har rådets rambeslut 2005/214/RIF av den 24 februari 2005 implementerats genom lag (2009:1427) om erkännande och verkställighet av bötesstraff inom Europeiska unionen. Men enligt kronofogdens internationella avdelning är det endast i få fall som bötesbeloppen faktiskt betalas.
I andra europeiska länder som Tyskland, Belgien och Frankrike kan svenska åkare bli bötfällda och polisen har möjlighet att kräva att åkare/förare betalar eller ställer säkerhet för böterna redan på platsen för bötfällningen. Om föraren inte samarbetar stoppas transporten för fortsatt färd till dess betalning sker. Betalning betraktas som ett förskott och om åkaren vill överklaga beslutet står det honom fritt. Om överklagandet bifalls återbetalas pengarna.
Sverige bör överväga att införa ett motsvarande system i likhet med det som allmänt tillämpas på kontinenten. Systemet skulle starkt kunna öka incitamenten för utländska förare att betala sina böter. I Tyskland har man även vidareutvecklat systemet så att om den tyska polisen stoppar en utländsk förare som inte har ett känt hemvist i Tyskland för trafikbrott, har polisen mandat att kräva att denne ställer säkerhet för de förväntade böterna samt eventuella tillkommande kostnader.
Bötesbeloppen räknas ut enligt på förhand angivna grunder. Om betalning med kreditkort ska godkännas som betalningssätt eller inte bestäms av respektive förbundsland på en regional nivå. Om en misstänkt person som saknar känd hemvist i Tyskland inte vill ställa säkerhet för de förväntade böterna har polisen rätt att ta egendom i förvar.
Stopp för fortsatt färd och förvar av fordon bör vara två tydligt åtskiljda påföljder. Stor vikt bör läggas på att efterfölja proportionalitetsprincipen. Det bör vara tydligt att förvarandet av ett fordon synnerligen sällan kan komma i fråga gällande enklare trafikförseelser. När det är fråga om t.ex. brott mot arbetstidslagstiftningen kan polisen i stället förbjuda ett fordons fortsatta färd, allt under förutsättning att inte säkerhet ställs eller betalning sker för de förväntade böterna. Motsvarande regler finns i andra EU-länder. Det franska regelverket reglerar bl.a. att en person som har begått en överträdelse mot en fransk trafikbestämmelse och inte kan visa att han eller hon bor eller arbetar på franskt territorium, och inte heller på något annat särskilt angivet sätt kan garantera att en framtida betalning, kan få ett schablonmässigt bötesbelopp eller nedsatt bötesbelopp. Incitamentet för förare och åkerier att efterleva regelverket och betala böter på plats är mycket starkt då åkerinäringen är mycket känslig för förändringar i tidsplaneringen.
Sverige saknar idag tydliga bestämmelser om att inkassera böter eller kräva säkerhet av utländska åkerier eller förare. Det bör därför övervägas att införa ett liknande system i Sverige som det som finns i exempelvis Tyskland. Denna ordning bör främst avse yrkestrafikrelaterade förseelser med penningböter i påföljden. Det förutsätts att böterna kan betalas med kreditkort. Om böterna inte betalas bör fordonet beläggas med brukandeförbud eller transporten på annat sätt stoppas för fortsatt färd, till dess att betalning skett.