Motion till riksdagen
2010/11:Fö3
av Mikael Jansson och Richard Jomshof (SD)

med anledning av skr. 2010/11:27 Redogörelse för svenskt deltagande i den nordiska stridsgruppen 2011


sd81

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige bör avsäga sig deltagande i ytterligare beredskapsperioder för EU:s stridsgrupper.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige bör undersöka möjligheten att tillsammans med de nordiska länderna upprätta en stående stridsgrupp under nordiskt kommando för fredsbevarande insatser.

Motivering

Sveriges medlemskap i EU och genomförandet av den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken har fått som praktisk följd att Sverige gradvis har förlorat sina möjligheter att på en grund av alliansfrihet försvara det egna territoriet.

Den nordiska stridsgruppen har tillsammans med övriga militärexpeditioner utrikes utgjort en gökunge i försvarsbudgeten. Samtidigt omvandlas försvaret materiellt och strukturellt till ett försvar som inte är anpassat att försvara vårt territorium. Reellt växer det svenska försvaret in i Natostrukturen.

Sverigedemokraterna motsätter sig denna utveckling och menar att Sverige i första hand bör bygga upp ett invasionsförsvar. Ett deltagande i den nordiska stridsgruppen är ett steg mot att avdela våra förband under främmande ledning, vilket inte är acceptabelt i avseendet att bevara svensk självständighet.

Regeringen har framfört sin avsikt att utifrån erfarenheter från beredskapsperioden 2011 organisera en andra stridsgrupp med start första halvåret 2014. Sverigedemokraterna motsätter sig ett sådant åtagande och anser att Sverige redan nu ska avsäga sig ett vidare deltagande.

Deltagandet i stridsgruppen 2011 är ett faktum. Om rådet vill göra en insats med Nordic Battle Group 2011 så är det viktigt att riksdagen noga överväger sitt godkännande. Om förbandet väl är i insats kan händelserna annars utvecklas på ett sätt som avviker från den svenska synen på fredsbevarande och fredsframtvingande insatser.

En stridsgrupp sammansatt av enbart de nordiska länderna och under nordiskt kommando är mer lämpat att möta vår önskan att bistå när FN vädjar om hjälp att säkra fred. I den händelsen att en genuin nordisk stridsgrupp kan sättas samman bör den utgöra hela den svenska internationella militära insatsen. Sveriges andel i en sådan stridsgrupp bör motsvara vår befolkningsandel och inte vara större än 1 000 soldater.

Stockholm den 25 november 2010

Mikael Jansson (SD)

Richard Jomshof (SD)