Motion till riksdagen
2010/11:Fö250
av Krister Hammarbergh (M)

Helikopterflottilj till Norrbotten


m1567

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör överväga att flytta helikopterflottiljen från Malmen till Kallax.

Motivering

2004 drev den socialdemokratiska regeringen igenom ett beslut där försvarets helikopterverksamhet koncentrerades till södra Sverige. Beslutet innebar bl.a. att arméflygbataljonen i Boden lades ned. Socialdemokraterna drev igenom beslutet trots att Försvarsmakten i sin egen utredning hade kommit fram till en annan slutsats. I HKV 02800:73105 Försvarsmaktens helikoptrar, baseringsförslag drogs följande slutsats: ”AG:s uppfattning är att HKP 14 skall baseras i norr främst därför att det ger den professionalism som erfordras för att, utöver den grundläggande vinterförmågan, kunna utbilda övriga delar av HKP 14-besättningarna i subarktisk miljö. Merkostnaden för att basera HKP 14 i norr motiveras av ett långsiktigt flygsäkerhetstänkande.” Trots dessa slutsatser koncentrerades försvarets helikopterverksamhet till Malmen i försvarsbeslutet 2004. Det är nu dags att riva upp den tidigare socialdemokratiska regeringens beslut att stationera helikopterflottiljen i södra Sverige. Regeringen bör därför överväga att flytta helikopterflottiljen från Malmen till Kallax.

Det finns flera argument för fördelarna med att flytta helikopterflottiljen från Malmen till Kallax. Helikopterflottiljen har till uppgift att stödja flygvapnet med räddningshelikoptrar, men den huvudsakliga uppgiften är att understödja och samverka med arméförband. 30 km från Kallax ligger landets största armégarnison i Boden. Möjligheten till samverkan och kontinuerlig samövning mellan förbandstyperna är optimal i området, förutsättningarna för helikopterdivisionen att kunna nå verksamhetsmålen är m.a.o. större med en placering nära Boden.

Förmågan att kunna agera i subarktisk miljö är väsentlig för att svenska förband ska lösa sina uppgifter. Erfarenheterna från de svenska insatserna i Afghanistan och det forna Jugoslavien har tydligt visat att förband som har skaffat sig förmåga att agera i subarktisk miljö löser sina uppgifter på ett bättre sätt. En verksamhet baserad i Luleå har därtill även en unik möjlighet att utbilda helikopterbesättningarna i fjällflygning och fjällräddning.

Regeringen har i budgetpropositionen för år 2010 slagit fast att försvaret skall satsa och genomföra ITÖ, den internationella test- och övningsverksamheten. Regeringen slår också fast att denna verksamhet skall ske i huvudsak i Norrland. Motivet till att genomföra detta i norra Sverige är uppenbar – tillgången till helt unika övningsområden, men även den miljö som kan erbjuda tillgång till snö- och mörkerträning.

Kallax i Luleå har en koncession som medger 55–60 000 rörelser. När det gäller helikopterverksamheten så är koncessionen anpassad till dagens begränsade verksamhet, vid de tillfällen man har sökt utökat tillstånd för fler helikopterrörelser så har detta beviljats utan problem. F 21 i Luleå är den enda flygflottiljen med miljögodkännande för tre spetsflygdivisioner. Idag nyttjas miljötillståndet enbart för två spetsflygdivisioner. En utökad helikopterverksamhet torde inrymmas i nuvarande koncession då helikopterverksamhet generellt har en mindre miljöpåverkan. En allmän begränsning för helikopterverksamheten utanför given koncession är s.k. ”röda områden”. Dessa är baserade på erfarenheter från verksamheten och anmälda klagomål om buller och innebär därmed en begränsning för verksamheten. Området runt Malmen har ett stort antal sådana röda områden. Verksamheten på Malmen har också begränsningar för flygrörelser för tidpunkter utanför dagtid.

Norrbottens flygflottilj har tre hangarer där helikopterflottiljen kan inrymmas. H 86 har kapacitet för 12 stycken HKP 10, idag finns där 4 stycken. Den svenska Försvarsmakten har totalt 9 HKP 10. H 86 skulle alternativt kunna inrymma 12 stycken HKP 14 eller 20 stycken HKP 15. Totalt skall Försvarsmakten när samtliga leveranser gjorts ha tillgång till 18 stycken HKP 14 och 20 stycken HKP 15. I H 85 finns kapacitet för 10 stycken HKP 10 eller 20 stycken HKP 15. Hangar By 111 har tidigare nyttjats som service/tillsynshangar och är väl lämpad för det ändamålet för HKP 10 och HKP 15. Sammantaget innebär det att samtliga helikoptrar som idag är stationerade på Malmen utan några större investeringar skulle kunna stationeras på Kallax.

Stockholm den 25 oktober 2010

Krister Hammarbergh (M)