Motion till riksdagen
2010/11:Fi265
av Thomas Östros m.fl. (S, MP, V)

Utgiftsområde 25 Allmänna bidrag till kommuner


-V425

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 25 Allmänna bidrag till kommuner enligt uppställning:

 

 Anslag

Regeringens förslag (tkr)

Förändring (tkr)

1:1

Kommunalekonomisk utjämning

85 003 373

6 605 000

Summa

6 605 000

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ökade statsbidrag till kommunerna.

Motivering

Kvaliteten i skolan, sjukvården och omsorgen måste förbättras. Under 2010 kommer sysselsättningen i den offentligt finansierade välfärden att minska med 15 000 personer enligt regeringens egna bedömningar (se budgetpropositionen för 2011 Förslag till statsbudget, finansplan m.m. s. 217).

Vi vill investera cirka 6,5 miljarder kronor mer än regeringspartierna i vård, skola och omsorg för år 2011. Vi anser att statsbidragen under mandatperioden ska ses över så att de under mandatperioden har värdesäkrats.

Vi menar också att det krävs en större översyn av kommunernas ekonomiska förutsättningar, som leder till förbättrade möjligheter för kommunerna att tillhandahålla en god kvalitet i skolan, sjukvården och omsorgen oavsett konjunktur. Vi vill även säkerställa att resurserna används så effektivt som möjligt för att möjliggöra höjd kvalitet.

Specificering av anslaget

Ökade statsbidrag till kommunerna. Vi rödgröna har som mål att kvaliteten i den offentliga sektorn ska förbättras, särskilt inom sjukvården, äldreomsorgen och skolan. Det ska bland annat ske genom ökad personaltäthet, satsningar på fortbildning och kompetensutveckling. Våra politiska prioriteringar är tydliga: Vårt mål är bland annat att möjliggöra minskade barngrupper i förskolan och öka lärartätheten inom grundskolan. Vi vill öka personaltätheten inom äldreomsorgen och minska kötiderna i sjukvården. Vi vill satsa en miljard kronor per år på att öka tillgängligheten och kvaliteten i vården. Vi vill stimulera kommunerna att erbjuda mer barnomsorg på obekväm arbetstid, en stimulans omfattande 200 miljoner kronor per år. Vi vill också satsa mer på undervisning på annat modersmål än svenska, en reformambition omfattande sammantaget 150 miljoner kronor per år. Vi vill satsa mer på elevhälsa och har reformambitioner på 170 miljoner kronor under mandatperioden. 2011 och 2012 vill vi investera i en heltidsmiljard för att driva på utvecklingen i kommuner och landsting.

Under 2011 vill vi stimulera kommunerna att förbättra äldreomsorgen genom en riktad satsning på 870 miljoner kronor. Vi vill också ta ett första steg för ett kvalitetslyft i förskolan med mindre barngrupper och satsar 1 miljard kronor på det. Vi vill också förbättra skolornas arbete med elevhälsa och satsar 80 miljoner kronor på det. Dessa riktade satsningar är en del av de totala satsningar på kommunsektorn 2011 som tidigare har presenterats.

Vi menar också att det krävs en större översyn av kommunernas ekonomiska förutsättningar, som leder till förbättrade möjligheter för kommunerna att tillhandahålla en god kvalitet i skolan, sjukvården och omsorgen oavsett konjunktur. Därför vill vi säkerställa att resurserna används så effektivt som möjligt för att möjliggöra höjd kvalitet genom att kontinuerligt arbeta med att se över statsbidragens storlek.

Vi har som reformambition att under mandatperioden genomföra förslag om sänkt maxtaxa i förskolan och rätt till 30 timmars förskola. Dessa förslag omfattar sammantaget 2 650 miljoner kronor per år. Vi vill också gå vidare med förstärkningar av personaltätheten genom att ta ytterligare steg under mandatperioden, omfattande 1,5 miljarder kronor. Vidare vill vi som reformambition genomföra en satsning på ökad personaltäthet i skolan, vilket innebär en satsning på ca 6 000 lärare. Denna satsning uppgår till totalt 3 miljarder kronor.

Mot bakgrund av att vi föreslår ökade statsbidrag till kommunerna skapar vi förutsättningar för kommunerna för att fortsätta att erbjuda gömda barn skolgång, trots att den tillfälliga satsningen på extra resurser om 50 miljoner kronor för detta ändamål försvinner 2011.

Stockholm den 27 oktober 2010

Thomas Östros (S)

Mikaela Valtersson (MP)

Ulla Andersson (V)