Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utveckla möjligheter att skynda på e-samhället.
Idag ställer medborgare och företag allt högre krav på elektronisk kommunikation med kommuner, landsting och regioner. Det handlar om att snabbt, enkelt och med hög säkerhet sköta sina ärenden, få tillgång till information och ha möjlighet till inflytande när man vill, var man vill och hur man vill. Det ställs också allt högre krav på informationsutbyte inom och mellan olika verksamheter. Fler och bättre e-tjänster ska erbjudas för att förenkla vardagen och förbättra verksamheters kvalitet, effektivitet och transparens. Men det spretar i hur långt kommuner och landsting har kommit. Det behövs samverkan för att nå e-samhället.
Kommunerna saknar resurser för att kunna delta i utvecklingen mot ett e-samhälle. Enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är E-delegationens finansieringsförslag intressanta men otillräckliga för att ge kommunerna rätt förutsättningar.
I E-delegationens betänkande ”Så enkelt som möjligt för så många som möjligt” föreslås att regeringen ger klartecken till att en myndighet ska kunna låna pengar till gemensamma e-projekt och sedan ta ut avgifter från andra organisationer. Dessutom föreslås att delegationen får tillgång till en pott på 10 miljoner kronor årligen för att finansiera gemensamma prioriterade förstudier.
Två tredjedelar av kommunerna saknar resurser för att kunna utveckla e-tjänster och endast en handfull kommuner har en fullgod IT-plattform, enligt SKL.
Kommunerna står för 80 procent av medborgarkontakterna, och därför är det avgörande att de ges förutsättningar för att kunna delta i utvecklingen mot ett e-samhälle.