Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att kräva ett svenskt undantag från EU:s valutaunion.
År 2003 avvisade en klar majoritet av de svenska väljarna i en folkomröstning ett inträde i EU:s valutaunion. I dag framstår detta beslut som mycket klokt. Fria från euron har vi i Sverige haft lägre räntor, en växelkurs som är bättre anpassad till vår ekonomiska situation och en bättre ekonomisk utveckling än euroområdet. I dag är EU:s valutaunion i djup kris och den gemensamma valutapolitiken försvårar möjligheterna till ekonomisk återhämtning i flera av de berörda länderna.
Trots det klara utfallet i folkomröstningen har Sveriges regering inte begärt undantag i EU:s fördrag för vårt deltagande i EU:s valutaunion. I strikt juridisk mening är Sverige därför förpliktigat att anpassa sig och ansluta sig till EMU:s tredje steg, den gemensamma valutan. Vi menar att denna underlåtenhet att kräva ett fördragsfäst undantag för valutaunionen utgör en brist på respekt för resultatet av folkomröstningen.
Två EU-länder, Storbritannien och Danmark, har undantag från valutaunionen i EU:s fördrag. Storbritanniens undantag från EMU:s regelverk är mer omfattande och tydligare än Danmarks.
Regeringen bör snarast ta ett initiativ i Europeiska rådet om att tillföra EU-fördraget ett svenskt undantag från EU:s valutaunion efter brittisk modell. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.