Motion till riksdagen
2010/11:Fi209
av Olle Thorell (S)

Miljöhänsyn vid kommunala upphandlingar


s30053

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att krav på miljöhänsyn alltid ska ställas vid kommunala upphandlingar.

Motivering

Enligt lagen om offentlig upphandling (prop. 2006/07:128 Ny lagstiftning om offentlig upphandling och upphandling inom områdena vatten, energi, transporter och posttjänster) kan upphandlande myndigheter ställa krav på miljöhänsyn. Det innebär att t ex våra kommuner har fått ett kraftfullt styrmedel i handen för att driva på en långsiktigt hållbar utveckling och en teknikutveckling som kan gynna både den kommunala sektorn och det privata näringslivet.

Tyvärr är lagen formulerad försiktigt och det framgår att man kan ställa dessa krav, vilket är bra, men inte att man ska. I Upphandlingsutredningens slutbetänkande från den 20 mars 2006 (Nya upphandlingsregler 2, SOU 2006:28) konstaterar utredningen att EG-rätten inte uppställer några hinder mot att införa bestämmelser som innebär att den upphandlande enheten ställer miljökrav eller sociala krav. Konkurrensverket kom 2009 med en rapport om miljöhänsyn vid offentlig upphandling. Det som diskuteras i rapporten är bland annat när miljöhänsyn i offentlig upphandling kan och bör användas som ett miljöpolitiskt styrinstrument utifrån konkurrensaspekter. Rapporten har dock inte fört sakfrågan framåt.

Sverige bör vara ett föregångsland och kräva att miljöhänsyn ska ingå vid varje kommunal upphandling. Regelverket bör vara tydligt och inte lämna något tvivel om att en upphandlande myndighet som t ex en kommun ska ha med miljöhänsyn som krav vid en upphandling. Kraven ska dessutom inte bara gälla de färdiga produkterna eller tjänsterna utan även miljöeffekterna under hela upphandlingskedjan. På detta sätt är offentliga myndigheter, som t ex kommunerna, med om att driva på en teknisk utveckling och skapa konkurrenskraft.

Stockholm den 22 oktober 2010

Olle Thorell (S)