Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om nationella räddningstjänst- och katastrofresurser.
Sverige har i dag ett antal nationella resurser för olika typer av internationella räddnings- och katastrofinsatser. Resurserna kan delas in i materiella resurser, personella resurser och kompletta team.
Exempel på en materiell resurs är den oljeskyddsmateriel som finns på fem platser i Sverige och som kan avropas av en drabbad kommun. På liknande sätt finns annan materiel att tillgå för att användas i samband med översvämningar, olyckor med kemikalier och andra större olyckor.
Den personella resursen består av experter som kan nås via tjänsteman i beredskap hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Experterna är ofta tjänstemän anställda hos MSB, men myndigheten bidrar även med kontakter till experter som finns utanför den egna myndigheten.
Gemensamt för den materiella resursen och den personella resursen är att de båda resurserna kan användas var för sig inom landets gränser, där det i olika situationer kan anses nödvändigt.
Den tredje resursen, de kompletta teamen för olika typer av insatser, får inte användas i Sverige. Swedish International Fast Response Team (Swift) utgör ett exempel på ett sådant team som skulle kunna användas nationellt i Sverige, men detta är för närvarande inte möjligt. Swift kan däremot skickas utomlands vid bland annat jordbävningsinsatser. Swift skulle kunna göra viktiga insatser i Sverige i samband med skred och explosioner med instabila byggnader som följd. I dag saknas dock möjligheter att kalla in Swift som en komplett resurs för insatser i Sverige.
Stödstyrkan är ytterligare ett exempel på ett komplett team, vars syfte är att hjälpa UD att ta hand om svenskar utomlands i samband med katastrofer. Stödstyrkan besitter stabs- och krisstödskapacitet som skulle kunna hjälpa en kommun i Sverige som drabbats av en katastrofliknande situation med att skapa uthållighet. I dag är detta inte möjligt.
Det finns ytterligare exempel på team inom bland annat IT- och kommunikationsområdet som inte kan användas i Sverige vid katastrofer och katastrofliknande situationer.
Enda möjligheten för en kommun att få sådana resurser som finns inom Swift är i dag att kontakta en räddningstjänstorganisation, företrädesvis i någon av storstadsområdena. En sådan organisation skulle kunna bidra med personalresurs. För att få materiel måste MSB kontaktas. Ett komplett team, med personal och materiel, går som nyss nämnts inte att mobilisera för insats i Sverige.
Det är alldeles utmärkt att Sverige har flera funktionsdugliga och betydelsefulla resurser för olika typer av katastrof- och biståndsinsatser internationellt. Men resurserna borde tillgängliggöras även för behov inom Sveriges gränser.
Med anledning av ovanstående föreslår jag att regeringen initierar en översyn av hur kompletta team, som de ovan nämnda, kan utnyttjas i samband med katastrofer och katastrofliknande situationer inom Sveriges gränser.