Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en bred kartläggning av samhällets informationssäkerhet.
Säkra och robusta kommunikationsnät är avgörande för hållbar tillväxt, sysselsättning och företagande. I ett informationssamhälle handlar säkerhetsfrågorna inte endast om traditionella fysiska faror utan också om nya digitala sådana. Informationssäkerheten berör hela samhället och dess försvar – det handlar om allt från myndigheters webbsidor och militära operationer till e-deklarationer och transportsystem.
Sverige måste bli bättre på att fokusera på informationssäkerhetsarbetet. Myndigheternas kompetens inom informationssäkerhet behöver förbättras. Redan idag förekommer cyberattacker, IT-system hänger sig alltför ofta, integritetskänsliga uppgifter riskerar att röjas för obehöriga och tillgängligheten till samhällsviktiga tjänster är otillräcklig. Myndigheter, organisationer och företag måste ta de nya säkerhetsproblemen på allvar.
Informationssäkerhetstänkandet bör vara ett naturligt inslag i såväl nationell säkerhetspolitik som myndigheters kommunikationssystem och företags interna e-post, för att nämna några exempel. Samtidigt som informationstekniken förenklar vardagen för människor och företag, skulle ett avbrott vara förödande. Detta gäller inte bara datorer utan också mobiler då de idag är som en liten dator. Informationssäkerhet innebär kontinuerligt arbete och satsningar innan någonting händer. Det ska inte behövas en cyberattack mot kritiska informationssystem eller viktig infrastruktur för att myndigheter och företag ska vakna.
Nyligen aktualiserades informationssäkerhetsfrågorna på grund av misstänkt cyberkrigföring och då det rapporterades att Sverige övade cyberkrig. Först och främst understryker detta att vi är sårbara för avancerade cyber-attacker och vikten av att utveckla skyddet mot sådana. Därför är just regelbundna övningar, både nationellt och internationellt, bra. Det förbättrar skyddet och bidrar till samverkan mellan olika aktörer.
Det är viktigt att arbeta förebyggande där samverkan, helhetssyn och ansvar är nyckelord. Ansvaret för robusthet ligger ofta på de aktörer som tillhandahåller näten, men då elektroniska kommunikationer har så stor betydelse för oss alla, är det viktigt att staten samverkar med berörda aktörer. Vi måste ständigt stärka krishanteringsförmågan och bygga bort sårbarheten i näten så att de blir mer robusta. Samtidigt är det avgörande att vi hittar en god balans mellan säkerhet och användbarhet.
Det behövs följaktligen en bred kartläggning av informationssäkerheten för hela landet och för alla samhällssektorer. För det första bör problemen kring informationssäkerheten hos myndigheter, samhällskritiska system och företag identifieras. För det andra bör konkreta åtgärder föreslås. Ansvarsprincipen, helhetssyn och förebyggande arbete bör stå i centrum. Eftersom vi lever i ett informationssamhälle handlar det ytterst om hela samhällets säkerhet. Därför bör möjligheten till en bred kartläggning av samhällets informationssäkerhet ses över.