Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att införa en ny lag, om förhindrande av räddningsinsats, i syfte att stävja våldet mot vår räddningspersonal, som poliser, brandmän och ambulanspersonal.
Stenkastning mot utryckningsfordon har under en tid varit ett problem runt om i landet. Malmö, Göteborg, Stockholm och Uppsala är alla drabbade. Situationen är bekymmersam och det måste på ett mycket tydligare sätt markeras att aggressioner som riktas mot räddningstjänstens personal inte är acceptabelt. Brandmän, poliser eller ambulanspersonal som riskerar sina egna liv för att rädda andras ska inte behöva bli utsatta för stenkastning eller dylika angrepp. Önskemål har, på förekommen anledning, inkommit från räddningstjänsten om att en ny lag skall införas under benämningen förhindrande av räddningsinsats.
Jag stödjer helt kraven på införande av denna nya lag. Straffskalan bör vara allt från böter till fängelse upp till ett eller två år för grövre fall.
Av stor vikt är också att den utsatta personalens del i hela räddningsinsatsen beaktas. En kastad sten mot en brandman kan benämnas som våld mot tjänsteman, men vi bör även vara medvetna om att brandmannen då kanske förhindras att rädda personer ur ett brinnande hus.
Anser vi straffskalan för våld mot tjänsteman vara anpassad för de fall då en brandman förhindras släcka en brand med följd att ett antal personer brinner inne?
Situationen som den är idag är inte acceptabel. Självfallet löser inte hårdare lagstiftning alla bekymmer, men det är viktigt att slå fast tydliga regler. Därefter kan vi ta itu med de mer långsiktiga lösningarna som t.ex. föräldraansvar, trångboddhet, integration och arbetslöshet.
Brandmän, ambulanspersonal och poliser utför dagligen ett tufft arbete i invånarnas tjänst.
Sten-, flask- eller slangbombskastande ungdomar och sönderskurna däck och brandslangar är några tämligen dåliga sätt att visa vår tacksamhet.