Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillsätta en parlamentariskt sammansatt luftförsvars- och flygindustrikommitté i enlighet med motionens intentioner.
Regeringen har den senaste tiden ändrat inställning i synen på JAS. Regeringens senaste inlägg att den s.k. C/D-nivån av JAS endast skulle hålla i tio år är befängt.
Vad regeringen och försvarsindustrin försöker sälja in är att få till ett diskret okej till en E/F-version av JAS, den s.k. ”superjasen”. Vi kommer inte att ha råd att köpa en uppgraderad version av C/D – oavsett vilken beteckning vi ger den. Antalet JAS-plan kommer för övrigt att bli få och hela tanken om en ”ensad JAS-flotta” (vilket man argumenterade för vid C/D-beslutet) gå om intet. Satsningen står i bjärt kontrast till mer angelägna ändamål, som t.ex. helikoptrar.
Pengar till ny JAS-version strider mot vad de borgerliga partierna har sagt tidigare och av oss som håller på materielförsörjningsprinciperna. Om det över huvud taget skall satsas utvecklingspengar på JAS så borde det ske tillsammans med övriga JAS-ägare och först när ett behov föreligger. Det här kommer bara att öka på utgifterna för exportstödet. Notan för exportstödet skickas som vanligt till skattebetalarna.
Miljöpartiet anser att det bör tillsättas en parlamentariskt sammansatt luftförsvars- och flygindustrikommitté som kan ta ett helhetsgrepp kring frågan. Det ska inte satsas en enda krona mer på JAS-projekt förrän det finns bevis om behovet. En kommitté är ett bra sätt att få kontroll över flygvapnets framtid – vapen, flygtid, baser, ledningssystem och nya flygplan och i så fall när.