Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en översyn av reglerna för brandsäkerhet i bostadshus.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om brandluckor och ventilation.
Vid bränder i flerfamiljshus är det inte ovanligt att brandrök i trapphus försvårar både räddnings- och släckningsarbetet. Vid en uppmärksammad brand i Rinkeby häromåret visade det sig att brandluckorna som skall ventilera trapphusen inte var funktionsdugliga. Enligt uppgift från Räddningsverket är brandluckor ett känt problem.
Utan att ha studerat frågan på djupet måstet jag ändå dra slutsatsen att en teknik som kräver handpåläggning av räddningstjänsten när en brand väl har uppstått inte känns som modern. Om kraven på handpåläggning dessutom är så omfattande att hela räddningsinsatsens grundtanke riskeras måste slutsatsen vara att tekniken är olämplig.
Efter den uppmärksammade branden i Rinkeby konstaterades det att brandluckorna varit konstruerade i enlighet med gällande föreskrifter. Uppgifterna om detta sistnämnda är dock motstridiga, vilket gör att jag inte kan utesluta att den förändring som krävs är av aktuell lagstiftning.
Självklart skall inte en politiker föreslå konkreta tekniska lösningar på denna typ av problem och självklart är det så att de tekniska kraven måste utformas så att de är rimliga för mindre fastigheter med ett mindre antal våningar men samtidigt tillräckliga för att skapa säkerhet i större byggnader med många våningar.
Inom EU blir det allt vanligare med tekniska krav på frånluftsfläktar i större trapphus med många våningar. Det finns idag vinddrivna sådana fläktar på marknaden som genom eget lokalt energilager dels är självförsörjande på el, dels är oberoende av ett eventuellt elavbrott vid ett olyckstillfälle som en brand. Att som i allt fler EU-länder ställa krav på att sådana system dimensioneras för att även klara rökgasevakuering verkar vara en bra lösning.
Jag vill inte gå så långt som vissa debattörer att jag föreslår förbud mot rökgasluckor utan inser att frågan är tekniskt svår och självklart måste utredas. Det är dock min bestämda uppfattning att erfarenheter från bränder under de senaste tio åren gör det motiverat med en översyn av reglerna för brandsäkerhet i flerbostadshus. Jag anser även att riksdagen bör ge regeringen till känna vad som sägs i denna motion om problem med brandluckor och möjligheterna med frånluftsfläktar som delkomponent i ett effektivare system för att underlätta evakuering i trapphus vid framtida bränder.