Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag som innebär att vi bättre kan skydda såväl miljö som människor med inriktningen att skadliga ämnen helt bör förbjudas i barns leksaker.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att man i förordningsarbetet som följer efter lagstiftningen bör vinnlägga sig om att tolka direktivet så extensivt som möjligt i fråga om att skydda miljön och barns hälsa.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen snarast ska ta initiativ till att inleda förhandlingar för att förbjuda skadliga kemikalier, metaller och doftämnen i leksaker.
Vänsterpartiet har under lång tid verkat för att lyfta frågan om leksakers säkerhet högre på agendan. Få frågor är så viktiga för framtiden som att skydda våra barn för exponering av skadliga och farliga leksaker. Redan när direktivet var under utformning togs rapporten ”Leksaker – inte att leka med” (den 10 oktober 2008) fram i EU-parlamentet för att visa på de brister som tidigare funnits i lagstiftningen. I de förslag som regeringen nu presenterar görs vissa framsteg. Ett exempel är att man har lyssnat på Vänsterpartiets krav att förbjuda vissa allergiframkallande doftämnen även om man fortfarande tillåter vissa restämnen. Att man inte totalförbjuder dessa ämnen visar på att man inte vågat gå tillräckligt långt.
Det är svårt att föreställa sig en förälder eller far-/morförälder som skulle kunna acceptera skrivningar om att cancerframkallande eller reproduktionsstörande material bara får förekomma i mindre mängder. Att doftämnen som kan ge livslånga men ska tillåtas som restämnen är också mycket svårt att förstå. För oss är det självklart att denna typ av substanser över huvud taget inte har i leksaker att göra.
Direktivet som ligger till grund för lagstiftningen är ett s.k. fullharmoniseringsdirektiv, alltså ett direktiv som bedöms uttömmande. Medlemsstaterna får därmed inte fatta beslut om åtgärder som ytterligare begränsar den fria rörligheten av leksaker utöver vad som föreskrivs i direktivet. Att den inre marknaden på detta sätt går före barns hälsa är djupt upprörande.
När nu direktivet är antaget, finns det då några möjligheter att förhålla sig till detta? Dels måste regeringen naturligtvis lägga all möda på att hitta så extensiva tolkningar som möjligt av direktivet för att skydda både barn och miljö. Dessutom bör regeringen göra allt för att finna möjligheter till att hitta vägar för att gå utöver direktivet, då så är nödvändigt. Slutligen bör regeringen snarast ta initiativ för att inleda förhandlingar där användandet av giftiga och andra farliga ämnen helt enkelt förbjuds i leksaker.
Vänsterpartiet delar här helt Naturskyddsföreningens och Kemikalieinspektionens remissynpunkter – att det inte bör finnas hinder för regeringen att behålla eller införa regler till skydd för miljön som går utöver vad direktivet föreskriver. Regeringen bör därför ges i uppdrag att återkomma med förslag om leksakers påverkan på miljön och regler som innebär att vi bättre kan skydda såväl miljö som människor med inriktningen att skadliga ämnen helt bör förbjudas i barns leksaker. Detta ska ges regeringen till känna.
Därutöver är det viktigt att det redan i förordningsarbetet görs allt för att barn och miljö skyddas. Regeringen bör alltså vinnlägga sig om att tolka direktivet så extensivt som möjligt för att uppnå bästa möjliga resultat. Detta ska ges regeringen till känna.
Slutligen bör regeringen snarast ta initiativ för att åter lyfta fram frågor kring leksaker, miljö och säkerhet inom ramen för EU-samarbetet. Att frågan nyligen behandlats får inte vara en ursäkt för att inte skydda våra barn och vår miljö. Regeringen bör således ges i uppdrag att snarast och med kraft arbeta för ett totalt förbud för skadliga kemikalier, metaller och doftämnen i leksaker. Detta ska ges regeringen till känna.