Motion till riksdagen
2010/11:C360
av Caroline Szyber och Annelie Enochson (KD)

Bostadsbyråkratin och tillgången på bostäder


kd713

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förenkla regelverket för uthyrning av bostäder och avskaffa taxeringsvärdessystemet. 1

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillsätta en utredning för att se över ett införande av avdragsgillt bosparande för unga.

1 Yrkande 1 hänvisat till SkU.

Motivering

Till människans grundläggande behov och rättigheter hör att ha en bostad, en plats att kalla sitt hem. Sedan mitten av 1990-talet präglas den svenska bostadsmarknaden av ett av västvärldens lägsta bostadsbygganden med en ständigt stigande bostadsbrist. Detta har nu alliansregeringen med Kristdemokraterna i spetsen arbetat för att förändra.

Kristdemokraterna vill skapa förutsättningar att bygga fler bostäder. Bostadsmarknaden behöver bli mer flexibel. Ett sätt att få till stånd fler bostadstillfällen på kort tid är att stimulera ”andrahandsuthyrning” som innebär att hela eller delar av villor och lägenheter hyrs ut. Visserligen är många bostadsrättsföreningar restriktiva med att tillåta uthyrning i andra hand. Det förekommer dock mer i villor, och det är viktigt att uthyrning av hela eller delar av privatbostäder stimuleras för att åtminstone något öka utbudet av bostäder när det råder bostadsbrist. Genom att stimulera andrahandsuthyrning där delar av en villa eller lägenhet hyrs ut skattefritt skulle många nya bostäder snabbt kunna skapas. Vidare vill vi införa ett system med från- och tillval som gör hyreskontrakten mindre standardiserade och kan ge billigare hyra med lägre servicegrad och standard och vice versa.

Ett av Kristdemokraternas viktigaste vallöften 2006 var att avskaffa den statliga fastighetsskatten och ersätta den med en låg kommunal avgift. Kristdemokraterna har länge kämpat för att avskaffa fastighetsskatten på boende då vi ansåg att det var en orättvis och oförutsägbar skatt. Eftersom fastighetsskatten följde fastighetens marknadsvärde bestämdes den på ett orimligt sätt av grannarnas husaffärer. I social-demokraternas Sverige var boende i egen bostad, i stora delar av landet, på väg att bli ett privilegium endast förunnat de rika. Kristdemokraterna vill nu gå vidare och avskaffa taxeringsvärdessystemet, eftersom det är ett otidsenligt system som till stora delar saknar praktisk betydelse, i och med att den kommunala fastighetsavgiften införts.

Vidare vill vi utreda möjligheten till ett bosparande för unga genom en särskild skattestimulans för personer under 34 år. I syfte att minska riskerna för en bostadsbubbla vill Finansinspektionen att ingen ska få låna till mer än 85 procent av marknadsvärdet på en lägenhet eller ett hus. Detta sätter framförallt unga i en svår situation, eftersom de ännu inte har lyckats skapa sig ett sparat kapital stort nog för att kunna betala 15 procent av bostadens kostnad. Detta system finns redan bl.a. i Norge, där 56 procent av befolkningen mellan 18 och 33 år bosparar. Där låter man unga spara upp till 20 000 norska kronor varje år med 20 procents skatteavdrag upp till ett tak på 150 000 kronor. Pengarna måste användas till ett bostadsköp, annars beskattas de retroaktivt.

Ett avdragsgillt bosparande för unga är därför särskilt viktigt mot bakgrund av det nya lånetak som Finansinspektionen nu föreslår.

Stockholm den 27 oktober 2010

Caroline Szyber (KD)

Annelie Enochson (KD)