Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om hbt-personers rättigheter.
I Sverige har hbt-personers rättigheter och situation förbättrats genom ett flertal olika reformer. Under den föregående mandatperioden röstade till exempel en tydlig majoritet av riksdagens ledamöter ja till att införa en könsneutral äktenskapslagstiftning. Samtidigt som en mer positiv och tolerant inställning gentemot hbt-personer gör sig gällande så kvarstår utmaningar och problem.
Kön är ett begrepp som är mycket kontroversiellt. Många anser att det räcker med det biologiska könet för att dela upp människor men så enkelt är det inte. Kön kan nämligen vara många olika saker, till exempel biologiskt, socialt eller mentalt. Det finns åtskilliga människor som har blivit födda och uppfostrade som ett kön men som själva identifierat sig med ett annat.
Detta kan vara en process som för den enskilde, närmaste familjen och vännerna kan vara svår. Tyvärr underlättas det inte av att fördomarna mot till exempel transvestiter och transsexuella människor är många. Men oavsett vilket kön vi anses ha och vilket vi är så ska vi alla behandlas lika. Det förutsätter att lagstiftningen förändras så att enskilda människor inte hamnar mellan olika stolar endast på grund av att de har genomgått ett könsbyte.
Ett exempel är transsexuella personer som har fått ett nytt personnummer men som inte har någon rätt att få gamla betyg och intyg uppdaterade med rätt namn och personnummer. Detta skapar naturligtvis stora problem i vardagen. Regeringen bör därför överväga att lagen ändras så att transsexuella personer som fått ett nytt personnummer får sina betyg och intyg uppdaterade.
Ett annat exempel på att nuvarande lagstiftning skapar hinder för hbt-personer är namnlagen. Våra namn sammankopplas väldigt starkt med vem vi är och vad vi tillhör. Det visas inte minst när många par gifter sig och antar varandras efternamn just för att visa tillhörighet och att de är ett gift par. På samma sätt, om inte mer, är vårt förnamn en identitet. Detta gäller även för andras perception om oss själva. Det är idag väldigt svårt för män att få byta sitt namn till Eva, Sofia eller Sara samtidigt som det är svårt för kvinnor att byta namn till Björn, Karl eller Gustav. Detta blir olyckligt för personer som inte identifierar sitt eget kön med det kön som andra anser dem ha. Därför bör regeringen överväga att förändra namnlagen så att alla myndiga personer får rätt att välja förnamn.