Motion till riksdagen
2010/11:C343
av Krister Hammarbergh (M)

En snabbare plan- och bygglovsprocess


m1564

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att se över möjligheterna att göra överklagningar vid plan- och bygglovsärenden.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att se till att handläggningstiderna vid överklagningar görs snabbare för ärenden som inte har prejudicerande karaktär.

Motivering

Dagens prövning enligt PBL kännetecknas av ett krångligt regelverk och stora möjligheter till överklagningar. I många områden överklagas i stort sett varenda detaljplan. Det är inte ovanligt att överklagningarna sker i flera led, från planärende till bygglov. Ofta görs dessa överklagningar ända upp i högsta instans och har många gånger karaktären av rena okynnesöverklaganden. I slutändan är det dessutom få överklaganden som leder till förändringar. Detta skapar onödiga kostnader, inte bara för den som vill genomföra en byggnation utan även för det skattefinansierade rättsväsendet. Den totala kostnaden för de överklagningsprocesser som har skett inför Botniabanans byggnation beräknas nu uppgå till en miljard kronor.

Systemet skapar orimligt långa handläggningstider, ibland upp till fem–sju år. Den som ger sig in i ett planarbete tar alltså en mycket stor risk vars utgång och tidsperspektiv de inte kan kontrollera. Därför vore det mycket angeläget att minska antalet instanser vid överklagande av planer och bygglov. Det bör även undersökas om det går att snabba på behandlingen av överklaganden som uppenbart inte har förutsättningar att vinna gehör. Man bör därför kunna överväga om länsstyrelsen bör ingå i prövningskedjan eller om man mot bakgrund av begränsade resurser på länsstyrelsen kan minska antalet steg i prövningskedjan. Genom att ta bort länsstyrelsen blir antalet instanser i kedjan jämförbar med ärenden som prövas enligt miljöbalken.

Förutom att möjligheterna till överprövning skärps så bör man kunna säkerställa en tidsgräns för handläggningen, vilket skulle leda till att man minskar enskildas och företags kostnader och den osäkerhet om investeringen som uppkommer i och med de långa handläggningstiderna. Därför bör det prövas om det inte går att införa en längsta handläggningstid för de överklagade ärenden som inte är av prejudicerande karaktär. En mer effektiv plan- och bygglag ligger väl i linje med regeringens ambitioner när det gäller regelförenklingar.

Stockholm den 25 oktober 2010

Krister Hammarbergh (M)