Motion till riksdagen
2010/11:C259
av Eva-Lena Jansson (S)

Kvotering


s14043

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa en kvotering för börsnoterade bolagsstyrelser.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att bedriva ett aktivt utvecklingsarbete för ökad jämställdhet i statliga bolag.1

1 Yrkande 2 hänvisat till NU.

Motivering

Det övergripande målet för jämställdhetspolitiken är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Under det övergripande målet finns fyra delmål varav det första är: ”En jämn fördelning av makt och inflytande. Kvinnor och män ska ha samma rätt och möjlighet att vara aktiva samhällsmedborgare och att forma villkoren för beslutsfattandet.”

När det gäller makt och inflytande kan man konstatera att de statliga bolagen lyckats betydligt bättre när det gäller en jämn fördelning i styrelserna jämfört med privata bolag. I de statliga bolagens styrelse är ca 51 procent av ledamöterna män, i de privata bolagens styrelser är ca 79 procent män.

Under den period som socialdemokraten Margareta Winberg var jämställdhetsminister minskade andelen män i de privata bolagens styrelser, men numera händer det väldigt lite på området. Uppenbarligen räcker det inte med att lita på bolagens goda vilja. För att uppnå en jämn fördelning av makt och inflytande behövs tydlig politisk inriktning. I vårt grannland Norge lagstiftade man därför redan 2004 om krav på en andel med max 60 procent män i styrelser för bolag noterade på börsen. För att komma vidare för att uppnå riksdagens mål behöver vi en liknande lag i Sverige. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen tillkänna.

Trots att kvinnor utgör halva befolkningen, har i genomsnitt bättre betyg och utbildar sig i högre grad än män missar företag att tillvarata den uppenbara kompetens som finns runt om i vårt land. När man gör jämförelser mellan statliga och privata bolag när det gäller vd-poster och ledningsgrupper är skillnaden inte lika stor. Även i de statliga bolagen är kvinnor underrepresenterade på högre chefspositioner. Regeringen bör därför aktivt arbeta för att öka andelen kvinnor på vd-poster, chefsbefattningar och i ledningsgrupper samt verka för att jämställdhetsarbetet i statliga bolag aktiveras och systematiseras.

Stockholm den 21 oktober 2010

Eva-Lena Jansson (S)