Motion till riksdagen
2010/11:A420
av Barbro Westerholm (FP)

Åtgärder mot mobbning i arbetslivet


fp1299

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en nationell handlingsplan mot mobbning i arbetslivet.

Motivering

Medan mobbning i skolan tilldragit sig stort och berättigat intresse är det betydligt tystare om mobbning på arbetsplatserna. De kartläggningar som gjorts visar att 3,5 procent av alla anställda kan vara drabbade av mobbning men någon aktuell statistik finns inte och Arbetsmiljöverket för ingen särskild statistik för mobbning.

Mobbningen kan ta sig olika uttryck. Man talar inte till den utsatta, man låter sig inte tilltalas av den mobbade. Man kan frysa ut personen, komma med ständig kritik, visa förakt via kroppsspråket. Man kan sprida illvilliga rykten. Övergreppen är systematiska och kan pågå långa tider.

I nära hälften av mobbningsfallen är det arbetskamrater på samma nivå som mobbar någon annan anställd. I en tredjedel av fallen handlar det om övergrepp uppifrån och nedåt medan det i 10 procent av fallen förekommer fall där anställda mobbar sin chef. Mobbningen har visat sig kunna leda till att den mobbade begår självmord.

Inte sällan söker den mobbade hälso- och sjukvården för olika besvär där läkaren inte ser att mobbning kan vara den utlösande orsaken.

Tillsynsmyndigheten Arbetsmiljöverket har gett ut föreskrifter om kränkande särbehandling på arbetsplatserna men de innehåller inga straffsanktioner. Arbetsmiljöverket kan inte lägga ett förbud mot en arbetsplats som om det inte följs tvingar arbetsgivaren till vite. Det går visserligen att gå till allmän domstol och stämma företaget. Man kan också anmäla fallet som arbetsmiljöbrott men då måste det finnas en konstaterad skada som har samband med det förmodade brottet, vilket kan vara svårt. Arbetsmiljöverket har heller aldrig skickat ett mobbningsfall för åtalsprövning.

Mobbning på en arbetsplats har allvarliga konsekvenser för den enskilde men också för arbetsgivaren genom de störningar i produktiviteten mobbningen förorsakar. Mot bakgrund av detta och att Arbetsmiljöverket har begränsade möjligheter att åtgärda problemen bör en handlingsplan tas fram mot mobbning i arbetslivet. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 27 oktober 2010

Barbro Westerholm (FP)