Motion till riksdagen
2010/11:A399
av Mikael Oscarsson m.fl. (KD)

Fördubblad provanställningstid


kd690

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheten att utöka provanställningstiden från dagens sex till tolv månader.

Motivering

Att anställa en person är ett stort steg för en företagare. Många övervägningar ska göras innan ett beslut om nyrekrytering kan fattas. För det mesta är rekryteringen lyckosam både för arbetstagaren och arbetsgivaren. En anställning är dock förknippad med stora kostnader, inte minst för ett mindre företag. Om inte den anställde lever upp till förväntningarna eller rent av missköter sina åtaganden kan det kosta oerhört mycket för ett litet företag.

Regeringens reform ”Allmän visstidsanställning”

Regeringen har gjort ett antal bra reformer under mandatperioden för att förbättra näringslivsklimatet och dynamiken på arbetsmarknaden. En av dessa är införandet av en ”Allmän visstidsanställning” som ny anställningsform. Allmän visstidsanställning innebär att en arbetsgivare kan anställa en person upp till 24 månader utan några speciella skäl. Under den allmänna visstidsanställningen tillämpas ingen uppsägningstid. Den som jobbat längre än 24 månader hos en arbetsgivare under en period om fem år, blir dock automatiskt tillsvidareanställd. Detta system är till gagn för såväl företagaren som den anställde.

Fördubbla provanställningstiden

Det är positivt att regeringen infört ”Allmän visstidsanställning” som ny anställningsform. Vi vill emellertid gå vidare och även se över längden på provanställningstiden.

En provanställning är en anställningsform där en nyanställd blir anställd på prov under maximalt sex månader. Under en provanställning är uppsägningstiden kortare än under en vanlig tillsvidareanställning, ibland ner mot två veckor. En provanställning kan inte förlängas till en ny period av provanställning. Om arbetsgivaren inte underrättar den anställde om att provanställningen ska avslutas innan det har gått sex månader, övergår anställningen i en tillsvidareanställning.

Huvudsyftet med förslaget är att underlätta för dem som står långt från arbetsmarknaden, exempelvis långtidssjukskrivna, att prova annat arbete och därmed öka möjligheten att komma tillbaka till arbetsmarknaden. Som företagare är det dessutom ett stort beslut att anställa en ny person. Många företagare anser att sex månaders provanställning är en väl kort tidsrymd för att utvärdera en anställd och fatta beslut om en fast anställning. Dessutom innebär sex månader i praktiken en kortare tid då själva beslutet att tillsvidareanställa måste tas en tid före provanställningens utgång. Många företagare önskar därför en förlängning av tidsgränsen.

Vi delar den analysen och anser att regeringen bör överväga att öka provanställningstiden från sex till tolv månader. Det bör noteras att reformen inte bara skulle underlätta för den enskilde näringsidkaren, utan även ge ökade möjligheter för framförallt människor som befinner sig långt från arbetsmarknaden att hitta tillbaka till förvärvsarbete och egen försörjning.

Idag kan enskilda företagare nämligen dra sig från att anställa någon som exempelvis varit långtidssjukskriven, med rädsla att den anställde kommer att bli sjuk igen. Med en fördubblad provanställningstid skulle den som befinner sig långt från arbetsmarknaden ges ökade möjligheter att visa på sin arbetsförmåga, vilket vore till gagn för både företagaren och den som tar steget från ett längre utanförskap.

Vi anser därför att regeringen bör utreda möjligheten att utöka provanställningstiden från dagens sex månader till tolv månader.

Stockholm den 21 oktober 2010

Mikael Oscarsson (KD)

Robert Halef (KD)

Andreas Carlson (KD)